14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Нов тест открива туберкулоза още в първите седмици след заразяването

В „ЛИНА” тестът Т-SPOT.TB се извършва от сертифициран специалист

 

Пациентите със съмнения за туберкулоза в Бургас и региона вече могат да се подложат на Т-SPOT.TB тест, който подпомага диагностицирането на заболяването. Тестът се  извършва само на четири места в страната, като в Югоизточна България се прави единствено в  лаборатория „ЛИНА”, при това от сертифицирания микробиолог д-р Сашка Михайлова. Т-SPOT.TB  тестът  открива туберкулозната инфекция още в първите седмици след заразяването и пациентът може да предприеме незабавни мерки, а не да търси лечение в напреднала фаза на заболяването, както обикновено се случваше досега в Бургас.

„Т-SPOT.TB е алармиращ тест, който доказва реакция на имунната система на човешкия организъм срещу навлезлия в него туберкулозен бактерий. Туберкулозната инфекция може да се изяви с клинични симптоми или да не даде признаци на заболяване. Активната туберкулоза се разделя на две основни форми – белодробна и извънбелодробна. Белодробната туберкулоза съставлява около 80% от всички форми, а извънбелодробната е по-рядка и може да засегне плеврата, лимфните възли, костите и ставите, пикочно-половата система, централната нервна система и други органи в тялото. За теста е необходима кръвна проба, като резултатите излизат на следващия ден. Могат да се изследват както деца, така и възрастни. Целта на Т-SPOT.TB  теста е да установи дали туберкулозният бактерий е предизвикал имунен отговор в организма, а след това наблюдаващият  лекар назначава изследвания, които да покажат от коя форма на туберкулоза страда пациентът”, обяснява д-р Михайлова. Преди да се присъедини към екипа на „ЛИНА” д-р Сашка Михайлова е работила в централна лаборатория от трето ниво за микробиологична диагноза на туберкулоза. Тя е един от малкото специалисти в България, които са обучени и сертифицирани директно от представители на Oxford Immunotec, UK – фирмата, която е създала и предлага Т-SPOT.TB. Д-р Михайлова е специализирала е в Австрия, Англия,  Белгия, Германия, Испания, Италия, Норвегия, Словения, Турция, Франция, Холандия, Швеция и Шотландия

Какви са предимствата на Т-SPOT.TB пред кожната проба Манту и кога трябва да се прибегне до него?

Новият тест се характеризира с по-висока чувствителност и специфичност. Т-SPOT.TB не дава кръстосани реакции с ваксината срещу туберкулоза, както и с нетуберкулозните бактерии, които нормално се откриват в околната среда. При него е необходимо пациентът да посети само веднъж лабораторията за вземане на кръв, докато при кожната проба са задължителни две посещения. Отчитането на теста Манту се характеризира със значителен субективизъм. Резултатите от Т-SPOT.TB се фотографират, дигиталните изображения се запазват и е осигурен ретроспективен качествен контрол. При необходимост, е възможна консултация за резултатите и с производителя Oxford Immunotec, UK. Значително предимство на новия тест пред кожната проба е обстоятелството, че в него са включени отрицателна и положителна контрола.

Европейският център за превенция и контрол на заболяванията определя много точно показанията за прилагане на теста: при съмнение за туберкулозна инфекция, с белодробна и извънбелодробна локализация, независимо дали има симптоми  или не, при деца с висока температура без установена причина,  при HIV-серопозитивни пациенти,  при хора, които провеждат лечение, потискащо имунната система, както и при пациенти след трансплантация, на хемодиализа, с диабет, с хематологични и неопластични заболявания. Тестът е подходящ за изследване на медицински персонал и лица, които са в контакт с болни от туберкулоза.

Т-SPOT.TB се предлага в повече от 1000 лаборатории в света, а в България той се извършва на четири места, сред които и Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук