17.6 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Нов ход на делото за катастрофата на АМ „Тракия“

Три дни на заседания по делото за катастрофата на Автомагистрала „Тракия” през 2011 година започват от днес. Делото бе насрочено за септември след като заседания през юни се провалиха. Очаква се да бъде представена допълнителна петорна авто-техническа експертиза. От днес трябва да започнат и изслушванията на двама нови свидетели по делото. На заседанието през април професор Станимир Карапетков представи петорната авто-техническа експертиза с включена и компютърна симулация на катастрофата, която нагледно показва случилото се.

Според вещите лица тогава основната техническа причина за възникването на пътнотранспортното произшествие е разрушаването на опората на напречната силова щанга между предния мост и шасито, което е предизвикало разлюляване на каросерията на автобуса. Това пък се усетило и от водача и от пътниците. Експертите бяха категорични, че причина за пътнотранспортното произшествие е рязкото и прекомерно голямо завиване на волана от водача наляво, което довело до счупване на слабите части по ходовата част.

При катастрофата с междуградски автобус на фалиралата вече фирма „Ентуртранс”, която стана през юни 2011 година загинаха девет души. Обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост. По делото са привлечени трима обвиняеми : собственикът на фирмата Ениз Ченгел, началникът на транспортния отдел Николай Точев и шофьорът на автобуса Светослав Димитров. Първото от трите заседания започва точно в 10.00 часа днес.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук