17.1 C
Бургас
неделя, май 5, 2024

НОИ осигурява безплатни рехабилитации, частните СПА хотели пак извън списъка

От днес близо 40 000 души ще могат да ползват безплатно балнеологични услуги по тазгодишната програма за профилактика и рехабилитация на НОИ, съобщава БНТ.

За изпълнението на процедурите са отделени над 15 милиона и 300 хиляди лева от бюджета на държавното обществено осигуряване.

 

Гранд Хотел Поморие51  балнеоложки центъра в спа курортите у нас са сключили договор с Националния осигурителен институт. От безплатните процедури могат да се възползват всички граждани, осигурени за общо заболяване, майчинство, трудова злополука и професионална болест, както и хората с инвалидни пенсии.

Програмата на НОИ е с продължителност 10 дни, като по нея се полагат до четири диагностични и терапевтични процедури дневно. Освен тях, осигурителният институт поема и цената на нощувките и предоставя по 5 лева помощ за храна на ден.

 

Частните СПА хотели обаче отново не са включени в списъка на НОИ с базите, в които ще се извършва профилактика и рехабилитация. По време на провелия се Управителен съвет на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм в Хисаря, в началото на годината, хотелиерите попитаха  зам. министъра на икономиката Бранимир Ботев  защо има дискриминация. “ Българите не  могат да провеждат балнеолечение по програми, финансирани от Националния осигурителен институт (НОИ). Те могат да се лекуват  само в бази към Министерството на здравеопазването и НОИ. Частните спа комплекси са отрязани от тази възможност” , коментира пред zonaburgas.bg  Сийка Кацарова, зам.-председател на Българския съюз по балнеология и СПА туризъм.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук