16 C
Бургас
събота, май 4, 2024

НОИ се подготвя за увеличение на пенсиите

Има предложение от 1 юли 2015 г. пенсиите да се увеличат с 2.4%. Вариантът вече се разработва от Националния осигурителен институт (НОИ), съобщи вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Йордан Христосков, цитиран от БТА.
Пари

По  думите му това е вариантът на увеличение, ако се приложи т. нар. швейцарско правило, по което пенсиите нарастват с процент, формиран поравно от увеличението на осигурителния доход и от инфлацията през предходната година. Заради продължителната дефлация се появиха слухове, че пенсиите няма да бъдат увеличени, но Христосков за пореден път го опроверга. По думите му, цитирани от dariknews.bg увеличението на осигурителния доход през 2014 г. ще е поне 4.8 на сто.

Христосков отчете, че близо 300 хил. души са подали заявления за енергийни помощи до крайния срок, който изтече на 31 октомври. Служебното правителство предложи и реформа на осигурителната система, основните приоритети до края на годината по тази тема са свързани с пенсиите за хората, полагали първа и втора категория труд. Правителството разработи три варианта, а Народното събрание ще прецени кой да одобри, каза вицепремиерът.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук