15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Норвежкият мъжки хор от Анденес с концерт в Бургас

Почитателите на класическата музика в Бургас и гостите на морския град имат възможността да чуят на родна сцена изпълненията на прочутия мъжки хор от град Анденес в Норвегия. Концертът ще се състои на 10 юни /неделя/ в Бургаска художествена галерия „Петко Задгорски“ от 18.00 часа при вход свободен.

Програмата включва изпълнения на класически произведения от Верди, Ед Лоджески, Григ, Добри Христов, Петко Стайнов и норвежки композитори.

Мъжкият хор на град Анденес, Норвегия гради историята си вече 89 години. Той е създаден през далечната 1923 г. През това време изнася концерти предимно в страната си – Осло, Берген, Хайм и др. През 1995 година хорът прави успешно турне в Унгария.

От 1997 година диригент на норвежкия хор е българката Анна Николаева Петерсен, която е родом от Пловдив. Тя е възпитаничка на Националната консерватория „Панчо Владигеров“ и музикалната академия в родния й град, където завършва в класа по пиано на проф. Георги Димитров и в класа по дирижиране на проф. Златина Делирадева.

В България за пръв път музикантите идват през 2006 година, когато изнасят концерт в студиото на Националното радио в Пловдив, който е записан и издаден на CD.

Гостуването на музикантите от Норвегия в морския град се осъществява със съдействието на Община Бургас.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук