9.3 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Нощта на музеите в Несебър

„Последните десет години“ – така е озаглавена изложбата на плакати, която се откри днес във фоайето на Археологическия музей в Несебър. С нея колективът на културната институция отбелязва 18 май – Международния ден на музеите. Наредените плакати са общо 20 и ще останат да радват жители и гости на града през целия летен сезон.

Изложбата е своеобразна равносметка на дейността на музей „Старинен Несебър“ през последните десет години. Всеки един от афишите е изготвен по повод откриване на изложба или нова експозиция в там. Автор на плакатите, както и на подбора им за тази изложба, е на художника Георги Гьонев – реставратор в музей „Старинен Несебър“. Сред първите, които се насладиха на прецизно подбраните афиши бяха представители на Общинска администрация и Общински детски комплекс-Несебър, местни медии и френски туристи.

За Европейската нощ на музеите, в която се включи и Несебър, богата и разнообразна програма привлече вниманието на жители и гости на града. Засилен интерес имаше към оригиналните събития, които се проведоха в Археологическия музей и църкви „Св. Йоан Кръстител” и „Св. Параскева”, като навсякъде достъпът бе свободен.

Публиката можеше да избира дали да се наслади на блестящото театрално  представяне на поемата на Валери Петров „Хождение по буквите” от актьорите Олег Еличов и Михаил Михалев или да се запознае с документалните филми, спечелили награди на XI Международен фестивал на туристическия филм във Велико Търново „На източния бряг на Европа”. Паралелно с тези две събития, всеки който бе пропуснал да види хилядолетното културно-историческо богатство на древния Несебър, имаше възможността да попълни знанията си, като посети различни експозиции в залите на Археологическия музей.

Награждаването на победителите в конкурса за презентации на тема „Личности с национална значимост от Несебър” бе сред дългоочакваните и най-вълнуващи събития в Нощта на музеите, особено за учениците и техните родители. Председателят на журито  и директор на музей „Старинен Несебър“ Петя Кияшкина, малко преди да раздаде наградите, сподели с присъстващите, че определянето на победителите е било изключително трудно, поради факта, че работите на децата са били изпълнени прецизно и според изискванията. След това, заедно с Яна Христова, директор на отдел „Образование, извънучилищни и други дейности”, обявиха класирането и наградиха участниците.

В прогимназиален етап отличените са:

I  място – Митков Митев от СОУ „Любен Каравелов“- Несебър,

II място – Каан Дургудов ОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – Св. Влас,

III място – Илина Пикова от СОУ „Любен Каравелов“- Несебър.

Подреждането в гимназиален етап е следното:

I  място – Веселина Ракова и Паулина Маркова – СОУ „Любен Каравелов“- Несебър,

II място – Ана Тодорова СОУ „Любен Каравелов“- Несебър,

III място – Велислава Салабакова от СОУ „Любен Каравелов“- Несебър.

Конкурсът за презентации на тема „Личности с национална значимост от Несебър” се организира от Музей „Старинен Несебър” и Дейност „Образование, извънучилищни и други дейности” и  е част от програмата на община Несебър „Аз живея в Несебър”.

В Нощта на музеите не бяха пропуснати и любителите на класическата музика. В храма „Св. Йоан Кръстител“ естетите имаха възможността да се насладят на изпълненията на струнен квартет „Вива”, които зарадваха всички с произведения на Бах, Хендел, Моцарт и т.н.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук