11 C
Бургас
петък, април 19, 2024

НПО-та срещу Симеонов

Близо 400 граждани са се подписали под искане до премиера да бъде освободен Валери Симеонов като вицепремиер по демографски въпроси и председател на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционни въпроси. Сред тях са университетски преподаватели, журналисти, правозащитници.

Главният аргумент, с който се иска отстраняването на Валери Симеонов, е отношението, което е показвал в миналото към малцинствата. „До този момент няма никаква реакция от страна на институциите, които адресирахме, което ни разочарова без съмнение, но не ни обезверява“, каза адвокат Даниела Михайлова от неправителствената организация „Инициатива за равни възможности“ пред БНР.

Тя допълни, че подписването на писмото продължава. То ще бъде закачено и като онлайн петиция, за да може да улесни подписите. „Фондация „Рома – Лом“ не е единствената организация, която напусна Националния съвет за интеграция. Напуснаха също Националната мрежа на здравните медиатори, която е една много сериозна организация, както и редица други организации обмислят да напуснат“, каза Михайлова.

Тя обясни, че Националният съвет за интеграция би следвало да организира изпълнението и да извършва мониторинг на изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите. Това е официален документ, който е приет от Народното събрание и по който следват да бъдат внасяни ежегодни доклади в Народното събрание за това как върви неговото изпълнение.

По думите на адвоката има нужда от такъв орган, но в момента той не работи както трябва. От неправителствената организация не се надяват на еволюция в мнението на Валери Симеонов по темата за малцинствата и интеграцията. „Това не е просто негова лична позиция, а и на партията, която представлява“, каза Михайлова.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук