14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

НСИ прозря бъдещето. Ще живеем повече

Националният статистически институт /НСИ/ изнесе официални данни за „средната продължителност на предстоящия живот на населението през периода 2011-2013 година“. Според информацията, средната продължителност на предстоящия живот, общо за населението на страната, изчислена за периода, е 74.5 години.

©Снимка: vesti.bg
©Снимка: vesti.bg

Спрямо предходния период  – 2010 – 2012, тя се увеличава с шест месеца. България е сред страните с най-ниска средна продължителност на живота в Европейския съюз. С по-ниска продължителност на живота са само Литва и Латвия по 71.1 години. Най-дълго живеят в Испания (82.5) и Италия (82.4).

Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 71.0 години, докато при жените е със 7 години по-висока – 78.0 години.

За десет години в периода между 2003 и 2013 г. средната продължителност на живота при жените е нараснала с 2.4 години, а при мъжете – с 2.3 години. Показателят за средна продължителност на живота  показва средната продължителност на предстоящия живот на новородените при хипотеза за неизменност в интензивността на наблюдаваната през дадената година повъзрастова смъртност.

Подробна информация за продължителността на предстоящия живот за отделните възрасти е публикувана на интернет страницата на НСИ в рубриката „Население и демографски процеси“,  тема „Таблици за смъртност“.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук