12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

НХА открива изложба на преподаватели и студенти в Бургас

От 7 октомври до 3 ноември произведения на студенти и преподаватели от различните катедри и специалности на НХА ще бъдат изложени в Бургаската художествена галерия „Петко Задгорски“. Куратор на изложбата е българският историк на изкуството, критик  и художник проф. д.изк. Свилен Стефанов.

Изложбата „Всичко е добре, когато започва добре“ включва творби от специалностите „Живопис“, „Скулптура“, „Графика“, „Плакат и визуална комуникация“, „Фотография“, „Дигитални изкуства“, „Резба“, „Керамика“, „Текстил – изкуство и дизайн“, „Метал“ и „Дизайн на порцелан и стъкло“.  Чрез видео презентации, посетителите ще могат да се запознаят с произведенията от „Стенопис“, „Книга и печатна графика“, „Сценография“, „Индустриален дизайн“, „Рекламен дизайн“, „Дизайн за детската среда“, „Мода“ и „Реставрация“ (свързани с дизайнерско проектиране или с други характерни специфики).

Това, което обединява тази разноречива и многоаспектна изложба е съвременния начин на виждане и присъствие в света на изкуството. Независимо дали става въпрос за живопис, текстил или дигитални изкуства, неизменно се налага усещането за професионално познаване на съответната материя, най-често подкрепено с многопластови концептуални решения. Това е и целта на преподавателите – материите и формите да получат нови измерения в един бързо променящ се свят.

„Някои от най-талантливите ни студенти и преподаватели са от град Бургас, а е всеизвестен факт изтънченият вкус на бургазлии към изкуството. Сигурни сме, че изложбата ще отговори на очакванията им и сме благодарни на Societe Generale Експресбанк за възможността да го направим“, сподели ректорът на Националната художествена академия проф. Светослав Кокалов.

„Като една от най-старите банки в света, SocieteGenerale Експресбанк има дълга традиция в подкрепата на младите артисти – вече 150 години изкуството е сред основните ценности на банката. Удовлетворени сме от доброто ни сътрудничество с Академията и ще продължим да помагаме на развитието на таланти в изкуството”, каза Мария Русева, зам. главен изпълнителен директор на SGЕ.

Изложбата бе показана по-рано тази година във варненската художествена галерия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук