12.1 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Нюкасълска болест мори птици в кърджалийско

Констатирано е огнище на Нюкасълска болест по птиците в кърджалийското село Ненково. Няма огнище на птичи грип в страната. Нюкасълската болест засяга домашните, както и дивите птици, но болестта не е опасна за човека, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Областна дирекция по безопасност на храните в Кърджали е взела проби от умрели домашни птици, след като собствениците им са информирали за смъртността. Лабораторните резултати доказват, че птиците са умрели от Нюкасълска болест (Псевдочума при птиците).

С цел ограничаване и ликвидиране на болестта са предприети мерки съгласно европейското законодателство, тъй като болестта причинява значителни икономически загуби в птицевъдството.
Близо 300 възприемчиви птици в селото са умъртвявени по хуманен начин. Извършена е ваксинация в 3-километровата зона около огнището.

Всички животновъдни обекти с възприемчиви за заболяването птици са дезинфекцирани. Всеки ден се извършват клинични прегледи в 10-километровата зона около огнището. Вероятната причина за появата на Нюкасълската болест е чрез дива водоплаваща птица.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук