11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Няма вода, само паламуд

От седем години такива количества паламуд в Черно море не е имало. Рибарите се радват и, че рибата е дошла по – рано по нашето крайбрежие. Малки екземпляри от този вид влизат в мрежите ни още от 10 – 15 август, коментира Станимир Добрев, който е председател на рибарската кооперация в Ахтопол.

„Рибата е в много добри грамажи, близо 650 – 700 гр., това се е случвало много рядко през тези години. Тук миграцията на риба е по – голямо, защото Ахтопол е кръстопът на паламуда, и като идва и като се връща той винаги минава оттук“, каза още рибарят.

Според него по ранната пролет тази година се е отразила благоприятно на рибата. Хвърленият хайвер се е развил по добре в топлите води и това е спомогнало за по – добрия растеж и по – голямото количество паламуд.

Морските вълци по цялото южно Черноморие са приготвили лодките си, заредили са мрежите си и са готови за вълнуващ лов в морето, разказва още ахтополският рибар и уточнява, че рибата може да се лови през деня, но особено интересeн и пълен с адреналин е улова й на лунна светлина.

Това е рибата, от която може да се сготвят най – много ястия, а в Ахтопол знаят как да я приготвят така, че да се оближеш пръстите, твърди Станимир Добрев. Майстори са на веяния паламуд и на консервирането на този вид риба за зимата.

Една от най – популярните рецепти е тип „лакерда“. Паламудът се нарязва на колелца, поръсва се със сол за 12 часа. Слага се в затворен съд с олио или зехтин, 1- 2 л. дафинов лист , 3-4 зрънца бахар. След 4 дни тази риба е страхотна за ядене. Консумира се с вино, а до като е още топло може и с бира“, сподели Добрев.

Паламудът е скъпа и вкусна риба – търси се от всички и пазар за нея има навсякъде. Преди седмица се е търгувала по 12 лева за килограм, сега може да я купите между  8 и 10 лева. Масовият й улов започва в края на тази седмица и ще продължи до 30 ноември./ БНР

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук