15.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Няма да ремонтират сградата на Стария съд в Бургас

Народните представители от ГЕРБ-Бургас определят като скандален днешния отговор на вицепремиера и министър на правосъдието Зианида Златанова относно тяхното питане за рушащата се сграда на Стария съд в морския град.

Старият съд

„Към момента правосъдният министър не пое ангажимент за осигуряване на финансиране за опасната сграда, нито заяви срокове за бъдеща реконструкция. В същото време припомняме, че правителството обяви, че 100 процента от средствата във фонда „Растеж и устойчиво развитие на регионите“ за „Инвестиционна програма за подобряване работната среда за съдилищата“ са разпределени за град Варна. Там ще се строи нова съдебна палата и държавата им отпусна първите 30 млн. лв. от необходими близо 100 млн. лв. за изграждането й”, коментира депутатът Димитър Бойчев.

По време на отговора си, от трибуната на Народното събрание, вицепремиерът цитира оценките на експертите за изключително лошото състояние на сградата и не предложи никакво решение на проблема. „Това, което ни интересува нас, като народни представители и гражданите, е кога ще се случи необходимият ремонт. Има повече от 50 жалби от граждани в община Бургас. Притесняваме се сградата да не стигне до състояние, в което да не може да се реконструира, а да се събори. Това означава далеч повече средства. Запознах се детайлно с бюджета на Министерството на правосъдието и в раздел „Капиталови разходи” няма нищо за тази сграда. Настояваме за конкретни ангажименти по казуса”. Така депутатът от ГЕРБ Ивелина Василева репликира Зианида Златанова, но тя така и не посочи финансиране и срокове.

Припомняме, че парчета от фасадата и терасата на Стария съд могат да се стоварят върху главите на стотици граждани, които минават всеки ден в този централен район на града. Голяма част от хората влизат и в самата сграда, тъй като тя е действащо държавно учреждение. В опасната постройка се помещават Агенцията по вписванията, Службата по пробация и част от Районния съд на Бургас.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук