14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Няма да се строи ТЕЦ до Резово, еколози предупреждават за АЕЦ с китайски реактор

Проектът за строителство на ТЕЦ в района на Инеада, на 3 км. от Резово е спрян.

Това обяви в Бургас кметът на община Демиркьой Мухлис Явуз.

 „Категорично искам да уверя всички, че вече не е на дневен ред изграждането на топлоелектрическа централа в района на Инеада. Имахме среща с нашия министър на околната среда и той ни увери, че няма да позволи това да се случи”

 Кметът на Демиркьой и негови колеги от общините Визе и Инеада заявиха на форум в Бургас категоричното си несъгласие с енергийния проект.

 Турските кметове отказаха да обсъждат темата за евентуално строителство на АЕЦ, защото според тях това е правителствена политика и трябва да се обсъжда на парламентарно ниво.

 Присъстващите на срещата еколози обаче заявиха, че разполагат с информация, че все пак Турция има намерение да изгражда атомна елоктроцентрала с китайски реактор.

 От „Партия на зелените” заподозряха активно мероприятие на отделни лобита у нас във връзка с предстоящия референдум за „Белене”.

 Най-притеснени от разнопосочната информация са кметовете на черноморските общини и от туристическите комплекси. От ръководството на „Слънчев бряг” припомниха как с общи усилия на хората по морето беше спрян един друг опасен за екологията проект.

 От евентуалното изграждане на ТЕЦ или АЕЦ най-потърпевша ще бъде Община Царево, която развива и морски и еко туризъм, тъй като част от Парк „Странджа” попада на тяхна територия. Не по-малко обезпокоени са и в Созопол.

 Зам. министърът на екологията Ивелина Василева заяви на форума, че категорично няма преминала процедура по ОВОС в района на Инеада и засега никакво строителство не е започнало.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук