14.9 C
Бургас
неделя, май 19, 2024

Няма нови случаи на шап до момента

Няма нови положителни за шап проби до момента. От петък досега ветеринарните лекари изследваха над 2 800 проби от селскостопански животни от населени места в общините Царево, Малко Търново и Средец.
Продължава умъртвяването на животните в с. Кости заради потвърдените 37 случая на заболяването. Чрез инжектиране на специален препарат ще бъдат евтанизирани общо над 530 чифтокопитни животни. Очаква се процесът да приключи до 2-3 дни. Труповете се загробват на специално определени в сътрудничество с местните власти места. imagesca92yns2.jpgНаселеното място е под карантина, ограничен е достъпът на хора, а движението на животни е абсолютно забранено.
Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС) наложи ограничения на движението на животни, храни от животински произход, забрана на лова и др. в седем области – Бургас, Варна, Шумен, Ямбол, Сливен, Хасково и Кърджали. Цялата страна е приведена във състояние на повишена епизоотична готовност. Днес в Брюксел заседава Постоянният комитет по здравеопазване на животните към Европейската комисия. На заседанието ще бъдат обсъдени предприетите от ветеринарните власти мерки.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук