14.3 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Няма огнище на птичи грип в Бургас, случаят с мъртвия пеликан е единичен!

Мъртвият пеликан е открит в края на миналата седмица на плажа в защитена местност „Пода” край Бургас. От мъртвата птица са взети проби и са направени изследвания в  лабораторията  към Националния ветеринарно медицински институт, при които резултатите показват наличието на птичи грип. От Министерството на земеделието и храните успокояват гражданите, че няма огнище на птичи грип  у нас.

Единичен случай . В района на Бургас в момента има над 100 000 водолюбиви птици, много малък процент от тях е всъщност този единичен случай. Хората могат да предприемат мерки като просто повишат честото на измиване на ръцете си. Сапунът е достатъчен да убие вируса, ако е попаднал.”, заяви Петър Янков- експерт в БДЗП

От община Бургас призоваха стопаните да държат домашните си птици в затворени помещения, за да се избегне контакт с диви птици..

„ Това е един от най-опасните щамове H5N1, за сега не искаме да всяваме паника сред населението. Надавам се това да е епизодичен инцидент, а не огнище на зараза.Има една биоферма, която се намира в Горно Езерово. Стопаните вече са предупредени, те са взели мерки”, каза кметът Димитър Никоров.

Тъй като заболяването е констатирано при дива птица, изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по горите инж. Тони Кръстев, е издал заповед, с която ловът на пернат дивеч  в района е забранен.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук