14.9 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Няма отпадъчни води на плажа в Слънчев бряг при вливането на р. Хаджийска

Резултатите от микробиологичния анализ на пробите, взети от Регионалната здравна инспекция, категорично показват, че няма органично замърсяване на морската вода с битово-фекален характер и е спазена нормата за добро качество на водите за къпане.

Резултатите от физико-химичния анализ на взетите водни проби от реката показват влошено състояние съгласно Наредба № Н-4/2012 за характеризиране на повърхностните води.

При извършени от РИОСВ-Бургас, РЗИ и Басейнова дирекция-Черноморски район проверки по сигнали за вероятно замърсяване на р. Хаджийска в периода 19-21 август се констатира, че водата в Черно море е видимо чиста, с естествен цвят и мирис без опалесценция на повърхността. Речното русло е силно обрасло с тръстика и с гъста водна растителност. Водата по целият й обем е заблатена, с тъмен цвят, със специфична миризма на тиня и гнилостни процеси. При извършеният оглед на река Хаджийска в посочения участък не се констатира наличие на нерегламентирани включвания и зауствания на отпадъчни води в реката. На община Несебър е дадено предписание за почистване на речното русло от растителност.

Подобни сигнали не са необичайни за това време на годината. Констатираният спад на нивото на водата, предвид маловодието и бавният отток на реката са причина за ускоряване на гнилостните процеси, а оттам и силната миризма на тиня.

Днес предстои проверка от представители на РИОСВ-Бургас, БДЧР –Варна, Община Несебър, „В и К“ ЕАД-Бургас в к.к.Слънчев бряг, при която ще бъдат проверени и шахтите на канализационната система в комплекса, както и канализационите системи на близките хотели, граничащи с река Хаджийска.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук