20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Няма решение на Турция за изграждане на АЕЦ до Резово

В началото на октомври медиите информираха за изказване на турския министър на енергетиката и националните ресурси, свързано с повторно активиране на проекта за изграждане на атомна електроцентрала в близост до българската граница. Според него, новата турска АЕЦ трябва да бъде изградена в северната област Инеада, провинция Къркларели, на юг от устието на река Резово, по която минава черноморската граница на България с Турция.

Евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, който от години следи темата, зададе въпрос до Европейската комисия, както и до турския посланик в Белгия Хакан Олчай по повод тази информация.

Г-н Олчай е препратил въпроса към турското Министерство на енергетиката и националните ресурси, откъдето са отговорили, че „изборът на местоположението  на новата централа продължава съобразно подходите и принципите, определени от Международната агенция по атомна енергия, така също вземайки предвид технически параметри като сеизмична активност, достатъчна наличност на вода за охлаждане, топографски характеристики, геологични аспекти, транспортна инфраструктура.“ В тази връзка, все още няма официално решение за местоположението на третата турска атомна електроцентрала.

През 2011 г., когато проектът за АЕЦ „Инеада“ за първи път беше представен публично, българският евродепутат отправи питане до тогавашния комисар по енергетика Гюнтер Йотингер по темата. Европейската комисия информира, че не е получила от турските власти  никаква официална информация за планирано изграждане на трета атомна електроцентрала на границата с България до река Резово. Писмото внесе успокоение, относно страховете на хората от Резово и цялото Южно Черноморие, след като тогава се потвърди, че е имало такива планове от турска страна, но те са били изоставени.

До седмица се очаква и сегашният отговор на ЕК, относно това, дали ЕК е запозната с намеренията на южната ни съседка да строи нова ядрена мощност на границата с България/ЕС и относно механизмите, по които ЕС може да изрази отношение на загриженост и несъгласие с този проект в рамките на преговорния процес с Република Турция.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук