9.9 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Няма установено наличие на тигров комар в Бургас

Световната здравна организация предупреди, че е възможно разпространение на вируса „Зика” по черноморските брегове на страни като Грузия и Русия. От здравната организация допълват, че през летните месеци на риск е изложена и цяла Европа. Основната причина за повишената опасност в тези райони е наличието на така наречения „тигров комар”.

Предупреждението за пренасяне на вируса „Зика” за сега се отнася предимно за североизточния бряг на Черно море, но и по българското крайбрежие вече вземат мерки. Тази година пръскането срещу комари е започнало по-рано, още през февруари. Обработени са предимно парковете и езерата около Бургас.

До настоящия момент няма установено наличие на тигров комар , установили сме ларви първа и втора възраст на анофелийни комари, които са характерни за нашия район, категорична е Нели Бойчева, управител на „Дезинфекционната станция“ Бургас. 

От Районната здрава инспекция обаче припомнят, че преди две години, през юли, в Бургас е регистриран тигров комар. Тогава е уведомено Министерството на здравеопазването у нас и са взети мерки за унищожаване на популацията му.

Уловени бяха единични екземпляри , което естана със специални капани , които са от Световната здравна организация и бяха проведени ентомологични и биологични изследвания на терените” , припомни Елица Карагьозова-говорител на  РЗИ- Бургас

„Открихме наличие в отводнителни шахти, в стари автомобилни гуми , в наводнени изби, в запушени улуци и веднага след откриването на тези биотопни зони те бяха своевременно елиминирани.“, добавя Нели Бойчева, управител на „Дезинфекционната станция“ Бургас

От Световната здравна организация призовават страните с висок риск от разпространение на вируса Зика да засилят своите предпазни мерки.

За да се зарази човек е необходимо да има заразен човек. И популацията на тигровия комар да е толкова голяма , че негови екземпляри да смучат кръв от болния и да разнесат заразата”, уточняват от РЗИ Бургас.

От здравната инспекция в Бургас успокояват, че до сега няма нито едно доказателство тигровият комар да е причинил специфично заболяване на територията на България. .

Припомняме, че вирусът „Зика“, който е широко разпространен в Латинска Америка и Карибския регион, причинява т. нар. микроцефалия или неестествено малка глава, при новородени деца. Към момента няма ваксина или друг вид лечение, което може да предпази от вируса. При повечето възрастни хора заразата преминава с леки симптоми като обрив, температура и болка в ставите.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук