20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Нямо кино във вторник

Нямо кино с жива музика ще бъде представено от Националното училище за музикално и сценично изкуство (НУМСИ) „Проф. П. Владигеров”. Един от емблематичните филми на нямото кино” Safety Last!” ще се сдобие с нова музика, дело на Георги Спасов – преподавател по пиано в Националното училище за музикално и сценично изкуство. Това ще се случи във вторник, от 18.00 часа в залата на НУМСИ, когато публиката ще има възможност да се наслади на една от емблематичните комедии от „тихата ера“. 

Филмът включва едни от най-популярните сцени от ерата на нямото кино и въобще в историята на киноиндустрията. Той ще съчетае жива музика с прожекция на филм от ерата на нямото кино. На този спектакъл ще бъде възпроизведена атмосферата на киносалоните от преди повече от 100 години – зората на филмовото изкуство, когато озвучаването на кинолентите е било с изпълнение на музика на живо.

В наше време съпроводът на неми филми се е превърнал в бутиково изкуство. Оркестровите диригенти Карл Дейвис и Роберт Израел подържат и съхраняват традицията, като продължават да пишат и изпълняват музика от „тихата ера“. Пианистите Карол Бефа, Стивън Хорн и Габриел Тибодеу експериментират, развиват и разнообразяват класическия подход на съпровождане в нямото кино.

По време на прожекцията, зрителите ще чуят адаптирана музика, типична за нямото кино с елементи на импровизация. Джордж Гершуин ,Кол Портър, Били Стрейхорн ,Виктор Янг ,както и клавирни пиеси от легендарни джазови пианисти, като Оскар Питърсън и Ерол Гарнър ще звучат в изпълнение на Георги Спасов – един млад пианист, представител на новата вълна български музиканти, който от тази година е в екипа на училището по изкуства.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук