12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Обвиняеми опитали се да откраднат луксозен автомобил остават в ареста

Окръжен съд Бургас потвърди наложените мерки за неотклонение задържане под стража на Божидар Благоев и Валентин Стойков. Срещу тях е повдигнато обвинение за това, че на 18.08.2015 год. за периода от 02:50 часа до 03:45 часа в к.к. „Слънчев бряг“ направили опит да отнемат противозаконно чуждо превозно средство – лек автомобил „Ауди Q 7” от владението на полска гражданка. Деянието е останало във фаза на опита по независещи от волята на Благоев и Стойков причини, а именно намесата на полицейските органи.

арестЛицата са задържани по време на специализирана полицейска операция. Свидетелските показания на полицаите сочат, че Благоев заедно с втория обвиняем по делото Стойков и трето неустановено лице около 3:45 на 18.08.2015 год. са се доближили до луксозния автомобил. Стойков е отворил шофьорската врата, влязъл е вътре, седнал е на седалката на водача, а Благоев е бил до него. След издадена на висок тон устна заповед от полицейски служители Стойков незабавно е излязъл от колата и в непосредствена близост до предна лява гума е изхвърлил вещи – кутия с кабели и отвертка, които по-късно са приобщени към доказателствения материал по делото. Обвиняемият Стойков е задържан на местопрестъплението близо до автомобила, Благоев на няколко пресечки бягайки от там, който е оказал яростна съпротива на полицейските служители при задържането му. При извършения по-късно обиск на Богоев е намерен ключ, с който е извършен следствен експеримент.

На 20.08.2015 г. Несебърският районен съд е взел срещу тях първоначални мерки за неотклонение задържане под стража. Двамата обжалват тези определения на съда с искане да бъде изменена постановената им мярка за процесуална принуда в по-лека и отричат да са извършили престъплението, за което им е повдигнато обвинение.

Днес пред въззивния съд те бяха представлявани от двама защитници. Адвокатите поискаха да бъдат отменени атакуваните определения на първоинстанциония съд като незаконосъобразни и наложените мерки за неотклонение да бъдат заменени с по-леки. Според защитниците не съществува опасност обвиняемите да се укрият и да избегнат евентуално реализиране на предвидената в закона наказателна отговорност. Те смятат, че към момента са извършени всички следствени действия по разследването и няма реална опасност, ако техните подзащитни са на свобода да манипулират доказателства или да извършат престъпление във връзка с повдигнатото им обвинение. Адвокатите обърнаха внимание и на чистото съдебно минало на обвиняемите. Те посочиха, че срещу тях има образувани само полицейски регистрации, които съдът не приема като годно доказателство за обществена опасност на дееца. Защитниците изразиха съмнение за обстоятелствата посочени от свидетелите, които сочат, че именно техните подзащитни са участвали в извършване на престъплението.

Представителят на Окръжна прокуратура Бургас се противопостави на искането, като се мотивира с тежестта на повдигнатото обвинение, за което са привлечени да отговарят. Държавното обвинение изрази опасения, че разследването не е приключило и обвиняемите могат да окажат въздействие върху предстоящите процесуални действия, да се укрият или да извършат друго престъпление.

Окръжен съд Бургас като взе предвид обжалвания съдебен акт, представените по делото доказателства и становищата на страните, потвърди определените спрямо Стойков и Благоев мерки за неотклонение задържане под стража. Съдът намери за правилно становището на първата инстанция, че събраните доказателства водят до обосновано предположение, че обвиняемите са взели участие в извършеното престъпление. Това е така, защото от събраните показания на очевидци може да се направи непротиворечив извод, че обвиняемите заедно с трето лице, неустановено към момента са извършили манипулация върху автомобила и е щяло да бъде отнет, ако не е била намесата на полицейските служители. Съдебният състав установи, че те са привлечени като обвиняеми за тежко умишлено престъпление, което в конкретиката си е осъществено с престъпна упоритост и специфични технически умения. За него е предвидено наказание лишаване от свобода от една до десет години. Въззивната инстанция счита, че съществува реална опасност обвиняемите да се укрият. Демонстрираният опит от тяхна страна да избегнат задържане от страна на полицейските служители е достатъчно основание за този извод. Отделно от това, разследването е в начална фаза, предстои установяването на третия участник, както и събиране на още доказателства, което дава основание на съда да приеме, че е налице и реална опасност да бъде извършено престъпление срещу правосъдието, свързано с манипулиране на свидетели и нови доказателства, ако обвиняемите са на свобода.

Определението на съда е окончателно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук