13.1 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Обединени болници задържат медицинските кадри в региона

Болниците от Бургас и региона постигнаха съгласие за учредяването на гражданско сдружение – консорциум. Обединението на лечебните заведения ще има за цел да осигури комплексно медицинско обслужване за пациентите, да повиши качеството на медицинските услуги и да задържи добрите медицински специалисти в региона. Другата цел на консорциума ще бъде да договори увеличение на бюджета на областта за здравеопазване.

„Радвам се, че всички по-малки и частни болници от Бургас и региона се обединяват около МБАЛ – Бургас в този консорциум, тъй като ние сме най-голямата болница. Разполагаме с 32 отделения. МБАЛ – Бургас е единствената в региона, която притежава реанимация, патоанатомия и кръвен център, който обслужва цялата Бургаска област. Болницата е единствената, която разполага с барокамера. Апаратът се използва при лечението на тежки случаи. Нормално е МБАЛ – Бургас да бъде основният стълб в консорциума и приемаме с приветствие идеята за неговото създаване“, каза директорът на лечебното заведение д-р Георги Матев.

Към момента болниците са в очакване да бъдат приети изменения в Закона за лечебните заведения, с които се въвеждат и изменения в Закона за здравното осигуряване. С тях ще бъде възможно болниците да се обединят в гражданско сдружение.

„Когато говорим за създаването на консорциум, това е едно надграждане на здравеопазването в нашия град. За да работи една такава идея, са нужни и промени в нормативната база. Когато тези промени в закона настъпят, ние ще бъдем готови да започнем веднага работа по новите стандарти в здравеопазването“, каза зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян.

На разговорите за учредяването на консорциум присъстваха представители на МБАЛ – Бургас, КОЦ – Бургас, МБАЛ „Дева Мария“, МБАЛ „Бургасмед“, МБАЛ „Д-р Маджуров“, СБАЛО – Бургас, СБАЛК „Сити Клиник“, СБП – Бургаски минерални бани, МБАЛ – Поморие, МБАЛ – Средец, МБАЛ – Карнобат, зам.-кметът на община Бургас д-р Лорис Мануелян, народният представител Семир Абу Мелих, представител на РЗИ – Бургас и съветникът на министъра на здравеопазването по юридическите въпроси Ив. Кръстева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук