14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Обединяват бургаски гимназии в модерен кампус

Впечатляващ стъклен ръкав над земята ще свързва новата супер сграда на Коджакафалията с ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ „Г.С. Раковски“.  Топлата връзка между двете сгради  ще бъде изградена над съществуващата улица. По този начин пешеходците ще могат  безпрепятствено да преминават между ул. „Цар Симеон І“ и ул. „Стефан Стамболов“.

 

Предвижда се бившият Дом за деца, лишени от родителски грижи, да бъде изцяло реконструиран и преустроен. Вътрешнотопространство на интерната ще бъде  преразпределено така, че  в част от него ще се помещава Вечерната гимназия „Захари Стоянов“, а двете гимназии  ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ“Г.С. Раковски“ ще разполагат със самостоятелни части от сградата.

Чрез стъкления ръкав 3-те гимназии ще бъдат свързани и ще образуват модерен образователен кампус. Част от комплекса ще бъде и новият спортен корпус, който се изгражда в двора на двете елитни гимназии и се очаква съвсем скоро да бъде открит. „Желанието ни е да обособим модерен  и елитен образователен кампус, който да отговаря на съвременните стандарти в образованието и спортното възпитание“, обясни кметът Димитър Николов.

С амбициозния проект Община Бургас ще кандидатства за финансиране през следващия програмен период 2013-2020 г. Вече е проведена  процедура за избор на изпълнител за изготвяне на работни и инвестиционни проектиза цялостна реконструкция и преустройство на бившия интернат,с цел обособяването му в учебен корпус  за  Вечерна гимназия ,,Захари Стоянов“  и за  разширение на учебната база на ПМГ ,,Акад. Никола Обрешков“ и ГРЕ”Г.С.Раковски”. Вече има избранафирма изпълнител след проведен конкурс.

При проектирането на новата еко сграда ще бъдат приложени алтернативни методи  за съхраняване на природните ресурси и намаляване на разходите за експлоатация. Предвидени са мерки за събиране и оползотворяване на дъждовните води за поливни нужди, изграждане на соларна инсталация за затопляне на водата за битови нужди,изграждане на фотоволтаична система запроизводство на ел.енергия. Еко концепцията включва допълнително озеленяване в дворното пространство и вертикално озеленяване на оградите, с цел намаляване на праховото и шумово замърсяване.

С благоустрояването на дворното пространство се цели да се осъществи  обвързаност  с общо композиционно и функционално решение за целия учебен комплекс.По този начин ще се създаде възможност за изграждане на спортни игрища,зони за отдих и занимания на открито и за провеждане на общоучилищни мероприятия.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук