14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Областната стратегия за развитие – готова до септември

В ход е интензивна проучвателна и изследователска дейност за съгласуване на различни инициативи, проекти и намерения за доработване  на областната стратегия за развитие на област Бургас за периода 2014-2020 година. Областният управител Павел Маринов вече актуализира състава на съществуващите областни съвети. Според него, съвета за регионално развитие остава един от най важните публични инструмент за постигане на положителни промени в равнището и динамиката на икономическото развитие на областта.

Актуализират се конкретни документи на общинските планове за развитие на 13-те общини в Бургаско. Основна цел на стратегията е да се набележат средносрочни цели и приоритети за устойчиво интегрирано регионално и местно развитие в съответствие  с предвижданията на Националната стратегия за регионално развитие до 2020 година.

Определен е и точен график за заседанията на съответните областни съвети, с привличане в тях на авторитетни имена на учени, изследователи и уважавани експерти. На базата на направените анализи за икономическото и социално развитие на областта за по-продължителен бъдещ период са определени конкретни стопански приоритети. Така например възраждането на овцевъдството в Странджа ще бъде една от непосредствените цели от бъдещото  развитие на селското стопанство в региона. Приоритетно ще се развива също преработващата и хранителна промишлености, туризма и транспортния сектор в областта.

По инициатива на Павел Маринов се предвижда  съвместно с областните управители на Варна, Добрич и Русе да се разработи национална морска стратегия, в която с институционалната подкрепа на областните администрации ще се положат основите на общи координирани усилия за развитие на морския бизнес, кораборемонтни предприятия, корабостроенето, рибарството и повишаване на трудовата заетост.

Предвижда се до края на септември областният съвет за регионално развитие да приеме допълнената и актуализирана областната стратегия за развитие на област Бургас за периода 2014-2020 година.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук