16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Областна управа с готови архитектурни проекти за възстановяване на 7 сгради в центъра

Готови са архитектурните проекти на седем исторически сгради – паметници на културата в центъра на Бургас. Предстои Областна администрация да започне процедури, които да определят източниците на финансиране, с което сградите да бъдат възстановени.

Проектите са изготвени по обща инициатива на Областна управа Бургас и държавната структура в турската община Къркларели – „Погледни в бъдещето, запази наследството”. По същия проект в южната ни съседка ще бъдат възстановени общи пет сгради.

Дейностите от едногодишното му изпълнение бяха отчетени днес на среща в Бургас. През 2012 година Областна администрация спечели европейско финансиране и подписа договор за субсидиране по програмата за трансгранично сътрудничество България-Турция. Стойността на проекта възлиза на 149 240 евро, а партньор по него е Дирекция „Култура и туризъм” в Къркларели, Турция.

В контекста на общата цел на проекта- представяне на архитектурното наследство в трансграничния регион, в продължение на една година с помощта на институции, граждани и съмишленици, екипите издириха стари снимки на знакови сгради и ги подредиха в албум „Спомени от миналото, богатство за бъдещето”.

Концепцията, по която албумът е създаден показва развитието на емблематични обекти за двата региона през годините. Показани са сгради, от които за жалост са останали само архивни фотографии.

Създадена е „Мрежа от експерти”, която по същността си представлява база данни, която да послужи за бъдещи дейности свързани с опазването на културното наследство.„Приключва един успешен проект, който оставя след себе си реални резултати и възможности за бъдещи проекти. Ще търсим начини за финансиране, с което да започнем възстановяване на сградите. Всички заинтересовани ще могат да разгледат албума в Регионалната библиотека в Бургас, както и в Държавния архив, където ще предоставим екземпляри.”, сподели по време на срещата заместник областният управител Юсеин Мехмед.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук