15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Областният събра представители на религиозни общности в областта

Областният управител на област Бургас събра представители на различните религиозни общности от областта на среща разговор под мотото за повече толерантност, религиозна търпимост и хуманизъм в обществото и за създаване на гаранции срещу езика на омразата и ксенофобията.

Областна управа - Бургас

В областта дойдоха Архиерейският наместник на Българската православна църква в Бургас Борис Беров, Районният мюфтия в Айтос Селятин Мухарем, председателя на организацията на евреите „Шалом” в Бургас и председател на нейния духовен съвет Сабетай Варсанов.

В срещата участвуваха и представители на протестантските християни от областта, а именно – пасторите Живко Тончев, представител на Националния алианс на Обединените божии църкви, Илчо Евтимов и Стефан Димитров от Петдесетна Евангелска църква в Бургас и Радослав Киряков, пастор на Първа /основана през 1881 г./ протестантска християнска евангелска общност в Бургас

Областният управител Павел Маринов откри срещата и предостави възможност на всеки от участниците в нея да разкаже за своя професионален и духовен път като очертае дейността и проблемите на съответната религиозна общност, която представлява и напътства. В създадения непринуден диалог бяха споделени множество значими благотворителни и хуманитарни инициативи, насочени към подпомагане на социално слаби, вдовици, сираци и малцинствени групи, които различните религиозни общности реализират чрез своите църкви, джамии и молитвени домове.

От името на еврейската общност в Бургас Сабетай Варсанов подари на Областния управител паметен знак с изображение на един от най-ценните културно-исторически паметници на Бургас, а именно Синагогата на града, в която днес, както е известно се помещава Бургаската художествена галерия.  

В своето експозе  Павел Маринов използва сполучливата метафора, според която всяка отделна религиозна общност в областта може да се оприличи на самостоятелен дом от обществения градеж, който колкото по-подреден, по-чист и приветлив изглежда толкова по-хармонично, подредено и по-организирано ще бъде обществото ни като цяло. За постигането на тази важна цивилизационна цел основна отговорност, разбира се има държавата, която чрез съответните свои институции е длъжна да подпомага, да регулира и насочва в единна посока дейността на отделните религиозни общности за благото на всички ни. 

Областният управител благодари на участниците в срещата за проявената от тяхна страна отзивчивост, добронамереност, откритост и внимание  като им пожела успех в благородната им религиозна и хуманитарно значима дейност. Той изрази своята и на неговия екип увереност, че и в бъдеще трябва да ставаме инициатори и участници в повече  подобни срещи, които способстват за укрепване на доверието в обществото. Нека обединени заедно – християни, мюсюлмани и юдаисти да  се опитаме решително да се противопоставим срещу езика на  омразата и проявите на  ксенофобия в нашия регион. Участниците в срещата се обединиха около идеята, че сега повече от всякога ни е необходимо да  утвърждаваме на практика в живота мотото на настоящата среща за повече „Толерантност, религиозна търпимост и спазване на религиозните свободи и хуманизъм в обществото като гаранция за траен демократичен правов ред.”

 

От своя страна всички участници в срещата благодариха на Областния управител за поканата, за проявеното към тях и представляваните от тях религиозни общности внимание и му пожелаха успехи и спорна бъдеща работа. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук