14.9 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с посланиците на Франция и Ирландия 

Областният управител Вълчо Чолаков се срещна с Н. Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България. Двустранното сътрудничество в областта на икономиката, образованието и културата бе в центъра на провелите се разговори. Чолаков презентира пред гостите възможностите за инвестиции и туризъм в област Бургас. Според Ерик Льобедел се очаква част от френските туристи, които до момента са предпочитали Турция и Африка за своята почивка, да се насочат към българското Черноморие.

Областният управител подчерта готовността си да съдейства лично при възникнали проблеми с туристи от Франция, като за целта предостави на дипломата личния си мобилен телефон за връзка по всяко време. Чолаков нееднократно е изразявал готовност за бързо и оперативно разрешаване на проблемите. По време на срещата дипломатът изрази желание за задълбочаване на културния обмен между България и изпращащата го страна. Н.Пр. Ерик Льобедел показа заинтересованост и познаване на българското историческо наследство. В разговора с Чолаков посланикът не скри радостта си от факта, че в момента френски екип археолози проучват древно тракийско селище край Созопол. Възможностите за разработването на съвместни европейски проекти също бе сред темите на официалната визита.

Второто дипломатическо посещение за днес бе на посланика на Ирландия – Н. Пр. Майкъл Форбс. Дипломатът подчерта, че област Бургас не е избрана случайно за негова първа визита извън столицата, това категорично говори за желанието му да бъдат задълбочени добрите отношения между бургаски регион и Ирландия. Ирландските граждани бяха във фокуса на разговора като  туристи, които посещават страната ни и като голям брой такива закупили имоти тук.

В тази връзка Негово Превъзходителство изрази подкрепа към идеята, която бе обсъждана преди месеци в Областна администрация Бургас, а именно създаване на Регионален фонд за развитие на въздушните връзки, който да стимулира целогодишния туризъм. Ирландският дипломат бе категоричен, че България и в частност област Бургас има голям потенциал и за него ще бъде водещо да създаде условия  за провеждане на редица съвместни инициативи, които към настоящия момент са малко.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук