24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Областният управител: Инфраструктурата в главите на шофьорите е причина за тежките катастрофи

„Липсата на неизбежност на наказанието е причината за голяма част от произшествията.“- коментира областният управител Вълчо Чолаков по време на дискусия относно пътната безопасност по трасето Бургас- Варна, проведена днес в областната администрация.  

„Основният проблем с огромния брой тежки пътни инциденти в страната не е пътната инфраструктура, а инфраструктурата в главата на шофьорите.“ Според Чолаков, ако се направи анализ на статистическите данни е много вероятно да се окаже, че голяма част от ПТП-та са причинени в резултат на висока скорост и от млади шофьори с мощни автомобили. Липсата на страх от наказание у водачите води до неспазване на законодателството. Областният управител даде пример как българите в чужбина се отнасят стриктно към правила там, знаейки последствията.

„Винаги съм директен и прям, за мен заниженият контрол и недостатъчните мерки по пътя са основната причина за черната статистика.“ Чолаков се обърна с конкретно предложение към председателя на парламентарната комисия по транспорт Настимир Ананиев, по чиято инициатива се проведе събитието: „Предлагам Народното събрание да се  върне към дебата относно допустимите конски сили на автомобила  управляван от млад водач. Мисля, че това не се прие като промяна в Закона за движение по пътищата, защото нарушавало нечии права. В този смисъл питам, до кога ще толерираме нирваната за висока скорост у някои млади шофьори, за сметка на здравето и живота на хората.„

Областният управител се обяви за по-голяма строгост на Закона и наказания, които веднъж за винаги да прекратят войната по българските пътища.

Участие в дискусията взеха зам. областният управител Владимир Крумов, началникът на отдел Пътна полиция към МВР, представители на Областна дирекция на МВР Бургас, представители на Агенция “Пътна инфраструктура”, община Бургас, председателят на Постоянната комисия по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков, общински съветници, представители на Съюза на българските автомобилисти и неправителствени организации, имащи отношение по темата за пътната безопасност.

 

 

 

 

 

 

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук