14.9 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Областни болници недоволстват срещу орязан бюджет

Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение (НСОМБАЛ) се обяви срещу промените в начина на заплащане,  наложени от страна н НЗОК без тяхно съгласие. В сдружението членуват болници с държавно и общинско участие (бившите окръжни болници), които са гръбнакът на здравеопазването в страната.

Болница

Приетите промени  са описани в изменение на постановление N94 на Министерски съвет, което регламентира заплащането към  лечебните заведения. Те въвеждат  лимити, които ще засегнат най-много  областните болници, защото  намаляват  средствата към тях с около 33%. Извършените надлимитни дейности ще се заплащат само, ако не надхвърлят бюджета на НЗОК, което носи опасност  болниците да не получат парите си за реално свършена от тях работа.

Срещу промените вече реагираха множество съсловни организации на лекари и пациенти. НСОМБАЛ предупреждава, че въведените лимити ще накарат пациентите да си носят консумативи и лекарства и е възможно да се стигне до намаляване и невъзможност за изплащане на заплати.  Има риск това да доведе  до напускане на висококвалифицирани специалисти. Най-засегнати ще бъдат  областните болници, които са длъжни да оказват спешна помощ.

Публикуваме декларацията на сдрижението без редакторска намеса:

„ДЕКЛАРАЦИЯ НА НАЦИОНАЛНОТО СДРУЖЕНИЕ НА ОБЛАСТНИТЕ МНОГОПРОФИЛНИ БОЛНИЦИ ЗА АКТИВНО ЛЕЧЕНИЕ (НСОМБАЛ)

 

Причината за публичното изявление от името на сдружението е наложеното едностранно от НЗОК подписване на допълнително споразумение към Националния рамков договор 2014 (НРД), което по същество е промяна в НРД, наложена над договорни партньори,  едностранно без право на избор.

Последствията от допълнително споразумение и наложените прогнозни стойностни лимитират дейност, а дейността на областните болници е между 60 и 80% спешна.

Считаме, че областните болници са коректни партньори и до момента сме лекували около 40% от хоспитализираните пациенти, а сме получили около 20% от бюджета на НЗОК за болнична помощ.

За годините хоспитализациите в областните болници са статистически непроменени.

Ние днес сме по-притеснени от всякога, като припомняме отново някои специфики на дейност в областните болници:

–          Задължително поддържане на единствени за областите губещи структури – Спешно отделение, ОТХ, Съдебна медицина, ТЕЛК

–          24 часов прием по спешност във всички структури

–          Изпълняваме на 100% недофинансирани пътеки в педиатрия, неонатология, инфекциозни болести

–          Приемаме всички здравноосигурени в областите

–          През 2013 г. МЗ намали финансирането на СО, ОАИЛ чрез преминаване на финансиране към НЗОК с драстични намалени стойности

–          Неплащането на 33% от дейността ще доведе към неплащане на доставчици, с последващо спиране на доставки на медикаменти, консумативи, ел. енергия, вода

–          Намаляване на заплати, с последващо напускане на квалифицирани медицински кадри и загуба на дейности, единствени за областите.

 

Ние днес не протестираме за % намаление, а за последиците, които ще са катастрофални и най-тежки при  областни болници, защото не можем да затворим врати на нито едно отделение, което е губещо, но ако не получим бюджетите си за  изработена дейност няма да обявим само фалит, а затваряне на болници, които са наречени структуроопределящи или гръбнак, но за съжаление подходът към тези болести не е като към такива”.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук