23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Обмислят бонуси за най-активните в градския транспорт

Община Бургас обмисля вариант да се дават бонуси на хората, които извършват по 4-5 служебни пътувания на ден с градския транспорт. В момента те използват карта, която важи в рамките само на един месец. След въвеждането на електронната билетна система те ще използват карта с предплатени пътувания, която ще важи за период от една година.

Идеята редовните клиенти на градския транспорт да получават бонус към предплатените пътувания беше представена пред жителите на комплекс „Меден рудник“ при обсъждането на новата билетна система. На срещата с гражданите присъстваха зам.-кметът Красимир Стойчев, зам.-кметът Руска Бояджиева, директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ Ивелина Стратева, териториалният директор на „Меден рудник“ Магдалена Манолова, директорът на ОП „Транспорт“ Андрей Рунчев, директорът на „Бургасбус“ Петко Драгнев и експерти.

Новата електронна карта дава още едно предимство в сравнение със сегашната. Притежателят й ще може да запази неизразходваните средства, ако не му се е налагало да пътува. Такива са случаите, когато човек има карта, но не пътува до работа, защото е болен или е в отпуск. При този случай предплатените пътувания няма да се губят след края на месеца, а ще се натрупват.

Електронната карта за градския транспорт първоначално ще се издава безплатно. Само в случай, че собственикът й я изгуби или унищожи, ще заплаща издаването на нова. Цената на билета за едно пътуване с нея ще е 95 стотинки. С тази сума може да се извърши пътуване с три автобуса в рамките на 45 минути.
Електронната карта ще може да се купи още през месец май на касите на Транспортна къща, автогара „Юг“, автогара „Запад“ и терминал „Меден рудник“. Тя ще се зарежда от билетни вендинг машини, разположени на 7 места в града – по една на автогара „Юг“, терминал „Меден рудник“, автобусни станции „Изгрев“ и „Славейков“, Централна автобусна спирка и две на спирката на МБАЛ.

След влизането в сила на новата транспортна схема, качването в автобусите ще става през първата врата. От втората врата ще влизат хора с увреждания и майки с детски колички. На входовете на автобусите ще има монтирани устройства за чекиране с електронна карта. Слизането ще се извършва от трета и четвърта врата. Сегашните кондуктори ще имат друга функция. Те ще помагат на пътниците при нужда и ще следят за гратисчии. За нередовни пътници и нарушения ще следят и видеокамерите, които ще бъдат монтирани в автобусите.

Предвидено е и едно улеснение за хората със зрителни увреждания. 20 от големите спирки по бързата автобусна линия ще бъдат оборудвани със специална аудиосистема. Тя ще оповестява това, което се изписва на електронния дисплей за движението и маршрута на автобусите. Системата ще може да се включва с дистанционното управление, което хората със зрителни проблеми използват за превключване на светофарите, когато искат да пресекат пътното платно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук