9.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Обмислят въвеждането на данък „вредни храни“

Министерството на здравеопазването ще представи, в началото на септември, проект за въвеждане на данък „вредни храни“. Тогава ще бъде организирано обществено обсъждане по проблема. Данъкът е мярка за борба с наднорменото тегло и нездравословния начин на живот. Най-вероятно размерът на таксата ще е между 3 и 10 на сто.

По информация на „Хоризонт“ се обсъжда данъкът да обхване четири групи храни: продукти, които включват индустриално получени трансмастни киселини в резултат на използването на частично хидрогенирани растителни масла, енергийните напитки, безалкохолните напитки и продукти с високо съдържание на сол и захар.

Идеята обаче среща острата реакция на бизнеса. Поставени в информационен вакуум производители се питат – защо определени храни с лекота биват наричани „вредни“ и твърдят, че досега европейският опит показва провала на тази идея, а последствията ще бъдат спад в продажбите и разрастване на сивия сектор. Призивът е за балансиран подход, при който да бъде защитен интересът както на потребителите, така и на бизнеса, както и правилно да бъде разчетен опитът на Европа.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук