24.3 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Обмислят премахване на пръстовия отпечатък

Обмисля се възможността за премахване на пръстовия идентификатор като метод за регистрация в болниците. По темата предстоят разговори, информира депутатът от БСП д-р Емил Райнов и допълни, че новата система за вход в болниците е „едно пълно безумие“.

Междувременно управителят на здравната каса д-р Глинка Комитов коментира, че премахването на пръстовия идентификатор няма да върне на касата парите, похарчени за внедряването му като система. Комитов обаче допълни, че ако бъдещият ресорен министър намери начин да прекрати действието на новата регистрационна система, то касата ще бъде длъжна да го изпълни, предава Дарик.

Предстоят разговори за премахване на пръстовия идентификатор в болниците, информира д-р Емил Райнов днес след извънредно заседание на парламентарната Комисия по здравеопазване, на което бе приет на първо четене бюджетът на здравната каса за догодина.

„Това е пълно безумие. Тази теза априори всеки е престъпник, затова дава пръстов отпечатък, се прехвърля на това, че всяка болница априори е бандит. Затова трябва да се спре изпълнението. Това е несериозно, но при всички случаи трябва да има контрол. В момента нежеланието за ефективен контрол се прикрива с други мерки, които всички ги отхвърлят“, обясни Райнов.

По-рано през деня парламентарната здравна комисия прие на първо четене бюджета за здраве за догодина. С него не се съгласиха от Лекарския съюз, представители на частни и общински болници, както и от БСП. Лекарите и депутатите от БСП бяха единодушни, че трябва да отпадне възможността, която се дава на здравната каса да прекратява договори с болници, независимо дали лечебните заведения обжалват решението на институцията.

От партията и от съсловната организация бяха категорични още, че не е редно в новия бюджет единствено средствата за лекарства да нямат никакво ограничение, а при болниците да продължават да фигурират лимити, независимо, че вече функционира нов метод на регистрация, посредством пръстов идентификатор.
От ГЕРБ пък се обявиха в подкрепа на проекта за новия бюджет, който предвижда 247 млн. лв. повече за здраве от парите, заложени за настоящата година.

От 1 ноември пръстовият идентификатор стана задължителен метод за регистрация в болници. Само за чекиралите се чрез него пациенти здравната каса вече заплаща дължимото на лечебните заведения. Въвеждането на пръстов идентификатор като задължителен вход за болници първоначално бе предвидено за началото на октомври. По-късно обаче този срок бе отложен с месец, а като причина бе посочен фактът, че не всички лечебни заведения са успели да купят необходимите четци за пръстова идентификация.

Единичната цена на устройствата за пръстова идентификация, които болниците трябваше да закупят, е 286 лева. Стойността, която здравната каса трябваше да заплати за цялата система, бе около 400 000 лева.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук