23.1 C
Бургас
четвъртък, март 28, 2024

Образцово село, мома с носия на 100 години

За трета поредна година Община Несебър връчи грамоти на най-сръчните и най-добре представилите се в изработката на мартеници. Събитието се състоя в читалище „Яна Лъскова“. Културната проява е по линия  на инициативата „Да съхраним изконните български традиции“ и бе уважено лично от кмета на Несебър Николай Димитров.

Златин Чаушев, началник-отдел на „Несебър – Световно наследство“, малко преди да връчи грамоти за най-атрактивните и естетически мартеници, сподели че тази година общината има идея да откупи онези от тях, които съхраняват и показват най-силно българщината чрез високо художествено майсторство.

Грамоти получиха пенсионерските клуб в градовете  Обзор и Свети Влас и селата Равда, Гюльовца, Оризаре, Тънково, Кошарица, к.к. „Слънчев бряг”,  НЧ „Г. С. Раковски  2013” – с. Раковсково, Демократичен съюз на жените – град Несебър, ОДК – Несебър, както и жителите на с. Приселци, с. Баня и с. Паницово.

Сред уникалните мартеници, които бяха изложени във фоайето на читалище „Яна Лъскова“ се открояваше цяло образцово село, изработено в бяло и червено, както и „картина“ от битовия живот на българите от старо време – деца в люлка и работлива жена с хурка.  И двете интересни произведения на изкуството са дело на жителите на с. Баня.

Друг любопитен акцент в експозицията бе мома, облечена в 100 годишна северняшка носия, която държи хурка в ръка и показва процеса на изработката на конеца за мартеница. Идеята за това представяне на българските традиции е на  баба Радка Германова, член на  Клуба на пенсионерите в Обзор, която предоставя автентичното фамилно облеклото.

Множеството мартеници в изложбата представляваха по своята същност произведенията на изкуството, носеха духа на българщината, впечатляваха с майсторство и подсказваха за сръчността на своите създатели.

Жест на внимание и благодарност към проявеното творчество от жителите на общината бе богатата фолклорна програма, поднесена от талантливите деца на Обединена общинска школа по изкуствата – Несебър. Финал на събитието постави кръшно българско хоро, на което се хванаха и участници и присъстващи.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук