11 C
Бургас
събота, май 4, 2024

Образът на Левски изгря върху сграда в Бургас

Бургас посреща националния празник 3 март с огромен портрет на Левски, нарисуван върху сграда срещу входа на пристанището. Оттук минава едно от основните трасета между Северното и Южното Черноморие, както и част от трафика от столицата.

Ключовото място е избрано от Ротаракт клуба (с членове до 30 г.) към Ротари Бургас Пиргос. Младите ротарианци стоят зад идеята и плана за реализирането й.

Image_4631353_126Ликът на Апостола бе нарисуван само за два дни от бургаския художник Иван Янков. Преди да се качи на специалното съоръжение  и се заеме  с изображението върху 40 кв.м., Янков е подготвил десетки скици. Използвал съм 3-4 различни познати изображения на Левски, за мен е важно да постигна образ, който е разпознаваем за хората, обяснява авторът с артистичен псевдоним Еsteo.

Обяснява, че при работа в такъв мащаб често се налага да прекъсва, за да погледне творбата от дистанция, да прецизира детайлите.  Портретът  на Левски е нарисуван със специални устойчиви на атмосферни влияния спрей бои.

Началото на проекта „Левски сред нас”  е поставено през 2010 г., когато младите ротарианци  от бургаския клуб Ротари Пиргос отпечатаха плакати с лика на Апостола и част от неговото послание, което завършва с историческата фраза „Времето е в нас и ние сме във времето. То нас обръща и ние него  обръщаме ”. Плакатите бяха дарени на институции и учебни заведения.

 източник: 24 часа

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук