16.1 C
Бургас
вторник, май 7, 2024

Обрат по дело за лъжесвидетелстване срещу убиеца на Мастара

Окръжен съд – Бургас отмени решението, с което районният съд призна Бойко Стоянов за невинен по обвинение в лъжесвидетелстване. Според втората инстанция  на 21.06.2012 г. в гр. Бургас, при разпит за убийството на Димитър Стаманов – Мастара, Стоянов – излежаващ присъда като директен убиец,  е дал неверни показания.

съд бургас

Бойко Стоянов е бил  разпитан като свидетел по възобновеното спрямо Пламен Дишков – Кела разследване за убийството. Ппоред прокуратурата Кела е поръчител на екзекуцията. В разпита Стоянов е заявил, че  на 21 ноември 2002 г. не той, а  Мариян Георгиев по прякор „Марата“ от Ахелой е убил с един изстрел Димитър Стаматов. Според показанията му  преди това Марата дошъл пеша и двамата с подсъдимия Стоянов се качили на покрива на блок срещу лобното място на Мастара. Убийството бе извършено на бул. Ст. Стамболов“ докато Стаматов е разговарял с познати на улицата пред строеж, негова собственост.

Според показанията на Стоянов след изстрела той и Марата слезли от покрива и потеглили заедно с автомобил, управляван от него самия.

Окръжен съд – Бургас наложи на Стоянов наказание 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затвор.

С присъда на Окръжен съд – Бургас от 2004 г. Бойко Стоянов е признат за виновен в извършване на три престъпления, най-тежкото от което е произвеждането на изстрел, който е умъртвил Мастара. Другите две са за незаконо притежаване на оръжие и боеприпаси. Наказанието му е 20 г. затвор.

Решението на Окръжен съд – Бургас за лъжесвидетелстване подлежи на обжалване и протест пред Върховния касационен съд.

Възобновеното разследване все още не е приключило. Освен срещу Дишков, то се води и срещу Тодор Неделчев – Недьо, който първоначално бе осъден на 16 г. като помагач, но после наказанието бе отменено.

Дишков е на свобода от година, той бе пуснат след като надлежа определеният от закона срок за предварително задържане от 1 г. и 6 м. В този срок обвинителен акт бе внесен, но съдът намери пропуски и върна делото за доразследване.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук