13.8 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Обстановката в Бургаско към 14.28 часа /Обзор/

Кметът на Бургас обяви бедтвено положение в най-засегнатите от валежите райони на града – к-с „Меден рудник”, кв. „Победа” и Акациите, както и в селата Маринка и Извор. Бедствено положение е обявено и за Рибарското селище „Ченгене скеле” и в.з. „Черниците”.

приморско наводнение

Десетки населени места в областта останаха откъснати от света заради залети пътища. Обстановката е осложнена. Спасителни екипи работят по места.

Манастирът „Св. Богородица“ край „Меден рудник“ е под вода. Оттам са изведени хора. 50 души са евакуирани от къщите си във вилна зона „Черниците“ днес преди обед заради проливните дъждове и силният вятър.

Селата Ясна Поляна и Ново Паничарево отново са наводнени

Това съобщи кметът на община Приморско. Има наводнени къщи и дворове. Евакуирани са хора. Няколко реки на територията на община Приморско са прелели. Временно е ограничено движението по пътя Ново Паничарево-Ясна Поляна.

Изцяло затворен за движение е пътя Бургас – Созопол, както и отсечката Бургас – Извор, заради плелялата река Изворска. На място е изпратена строителна техника, която да преправи път за изтичане на водата. На този етап няма залети къщи или бедстващи хора там. Водата се излива в земеделските ниви. Двата язорива край селото са прелели.

Община Бургас призовава да не се предприемат никакви пътувания. Спасителни екипи все още издирват овчар от село Маринка. Язовирът край населеното място е прелял.

Силен северен вятър събори десетина дървета в Поморие, съобщи кметът града. Морето е разрушило част от дигите в местността „Косата“ и в момента се правят нови с чували от пясък. Залети са улиците „Морска“ и „Княз Борис“. До този момент няма отнесени лодки и сериозни поражения.

Сложна остава обстановката в общините Средец и Царево

В община Средец има залети ниски места. Водата е заляла Аврамов мост като пътят за с. Дюлево е затворен. В Средец има наводнени къщи по ниските места. Трудноподвижна възрастна жена е била евакуирана. Ниските места от Средец към село Проход също са залети.Във връзка с усложнилата се обстановка, кметът инж.Иван Жабов свика кризисния щаб.

В община Царево е повишено нивото на р. Велека. Центърът на село Кости е залят, има и наводнени къщи. Няма сигнали за пострадали хора. Тепърва ще се установяват щети, нанесени от бурното море, чието вълнение днес достигна цели 6 бала.

Съществува опасност от заливане на пътя Созопол – Приморско, съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура”. АПИ препоръчва на шофьорите да се въздържат от пътуване в това направление.

Най-много дъжд е паднал в село Кости, община Царево – 67 литра и село Веселие, община Приморско – 66 литра на кв. м. В село Граматиково в община Малко Търново също са паднали голямо количество дъждове – 63 литра на кв. метра. В созополското село Зидарово са измерени 39 литра дъж до 7.00 часа, а в във Факия община Средец количеството дъж е 41 литра на кв.м. В Несебър падналото количество дъжд до сутринта е било 16 литра наквадратен метър. 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук