20.4 C
Бургас
неделя, април 28, 2024

Обсъждат защитата на деца жертви на насилие и трафик

В Бургас започна тридневен семинар, който се организира в рамките на проект „Марио”  за закрила на децата мигранти, жертви на трафик и насилие от страните в Централна и Югоизточна Европа. Идеята е да се съберат представители на различни институции и неправителствени организации, за да могат да обединят  техните усилия в изграждането на една по-добра мрежа за осигуряване на закрила на децата в риск, сътрудничество между институции и неправителствени организации. Това обяви Лидия Загорова- координатор по проекта и председател на Сдружение”Пренебрегнати деца.”

Един от основните фокуси на семинара са  проблемите на реинтеграция на децата, настанени в кризисни центрове и   деца жертви на трафик и насилие. „Кризисните центрове у нас са сравнително нови структури, но те имат много проблеми.   Нуждаят се от оптимизиране на тяхната дейност и финансиране. Децата, които са жертви на насилие и попадат там, за да бъдат защитени, на практика след престой от 6 месеца,  много често се връщат в семействата насилници. Всъщност не може да им се намери правилният път за устройване на живота им”, коментира Лидия Загорова.

Според  Агенцията за закрила на детето, статистика до момента сочи, че има 76 деца, които се водят като жертва на трафик и опасна миграция.Според  Лидия Загорова обаче  вероятно цифрите са по-големи, защото има много механизми , при които едно младо момиче може да бъде изведено зад граница за уж за по-добър живот и подмамено от сводници.

Семинарът се организира в Бургас, тъй като в града има добре функциониращ Кризисен центъра за жени и деца жертви на насилие.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук