10.1 C
Бургас
неделя, май 12, 2024

Обсъждат мерки за опазване на част от речните хабитати

Първият конгрес по проект Интегриран модел за управление на териториите в района на устията на реките, вливащи се в Черно море” ще се проведе в „Морско Казино” на 6 ноември. Събитието се организира от Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” – Бургас.

Партньорите от Турция, Украйна, Грузия и България ще представят своите организации, както и моделите за управление на земите в своите страни. Академици, научни работници и експерти от местните и регионални администрации, университети, НПО и научни организации ще вземат участие в събитието.  

Формирането и първите срещи на партньорите в Управителния Комитет, Звеното за координация на дейностите в проекта, Звеното за координация на финансите в проекта и Съвместния изследователски екип ще бъдат на 7 ноември 2013 г. Всички срещи се организират и домакинстват от Бургаска Регионална Туристическа Асоциация.

Проектът „Интегриран модел за управление на териториите в района на устията на реките, вливащи се в Черно море”  е финансиран от Втората покана на Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007–2013 г.” по Приоритет 2, Мярка 2.1. Продължителността му е 24 месеца. Партньори по проекта са – Бургаска Регионална Туристическа Асоциация (България), Университет „Проф. Д-р Асен Златаров” (България), Украинска Асоциация за опазване на морската околна среда (Украйна), Асоциация СИВИТАС, (Грузия), Община Хайраболу (Турция), Турската Асоциация за опазване на морската околна среда (Турция) и Университет Намик Кемал (Турция).

Основната цел на проекта е да се разработят, внедрят и оценят средства и инструменти за управление и устойчиво използване на земите около крайбрежните устия на реките, вливащи се в Черно море. В рамките на проекта ще се създаде интегрирана система от база данни с най-добрите европейски изследователски и приложни практики, ще се засили комуникацията и сътрудничеството в управлението на териториите в целевите райони, ще се разработят модели за използването на териториите, ще се създаде структура за сътрудничество, ще се изградят контакти и възможности за съвместни дейности между учени, специалисти по устройство на територията, както и други специалисти в района на Черноморския басейн. Ще бъде разработена програма за обучение в сферата на околната среда.

Съвместната оперативна програма „Черноморски басейн 2007-2013 г.” е регулирана от Инструмента за европейско добросъседство и партньорство (ENPI) на ЕС. Нейната стратегическа цел е да допринесе за засиленото и устойчиво икономическо и социално развитие на регионите на Черноморския басейн. Мотото на програмата е „Общи граници. Общи решения.” Програмата финансира проекти, които целят да допринесат възможно най-много за развитието на региона.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук