9.3 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Обувки пред съда в Бургас, казват „Не” на домашното насилие

„Маршът на обувките” – мълчалив протест, с който Зонта клуб –Бургас казва „Не” на насилието срещу жени. Стотиците обувки, подредени пред Съдебната палата в Бургас, не са арт- инсталация. Те са символ на това, че жертвите на домашно насилие у нас не са единични случаи.

Статистика е повече от стряскаща. Данните сочат, че всяка четвърта жена у нас е жертва на домашно насилие. За Бургаска област, за миналата година, те са 211, 76 са стартиралите дела, 378 жени са потърсили помощ от психолог или юрист. Съществен проблем и пропуск е , че България не е ратифицирала Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна като Истанбулската конвенция.

Друг съществен проблем е, че много от жените, станали жертва на домашно насилие, всъщност няма къде да отидат. При 7 300 000  население у нас, в разкритите Кризисни центрове в страната има едва 60 легла. В Бургас те са 8. Подредените дамски обувки са тук, за да ви кажат: Ако сте жертва на насилие – недейте да мълчите! Насилието не е тема-табу! Не носите вина, в каквото и да Ви убеждават! Кажете НЕ днес!

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук