12.6 C
Бургас
събота, април 27, 2024

Обучават данъчните в Бургас как да борят киберпрестъпления

DDoS атаките с цел да бъде хакнат даден сайт и набирането на „финансови мулета” чрез фалшиви сайтове за предлагане на работа в чужбина, са най-честите киберпрестъпления, регистрирани през изминалата година. Това съобщи в Бургас Илона Кръстинякова, прокурор във Върховна касационна прокуратура.  Често използван е също зловреден софтуер, използван за печалба и мрежови прониквания на сайтове, които оперират с виртуални пари.

 

Фишинг атаките са най-разпространената форма на интернет измама. Чрез нея се крадат банкови сметки, адрес ии телефони. В тези случаи основното, което трябва да знаят потребителите е да не кликват на линкове, които получават по имейл.

Жертва на кибер измами често стават и хора, които пазарят онлайн. Най-често те получават фалшиви стоки и се подлъгват да се разплащат не по банков път, а чрез „Уестърн Юнион” без да знаят реално кое е лицето, което получава парите.

 

Няма точна статистика колко са загубите от киберпрестъпления в България за 2012 г., съобщи Албена Спасова- председател на УС на Международната академия за обучение по киберразследвания.

В Бургас се провежда обучение на данъчни служители. Целта е да се пресекат данъчни измами и двойно счетоводство чрез използването на информационни и комуникационни технологии.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук