13.8 C
Бургас
понеделник, април 29, 2024

Общината в Несебър със собствени средства защитава държавни защитени зони

Община Несебър постави бетонни заграждения на черните пътища, които водят до пясъчните дюни. Това стана след като екоинспекцията в Бургас установи, че е изгребван пясък от защитените зони с тежка строителна техника – багери и камиони. Някои от изкопите са направени съвсем скоро, а други преди неопределено време. Извършителите са неизвестни. Въпреки че изкопите попадат в имоти собственост на Министерство за земеделието  и  Държавно ловно стопанство-Несебър, общината със собствени средства защитава държавната собственост.

Проблемът с незаконната пясъчна кариера е решен, категорични са от общинската администрация и постъпите на техника към дюните вече е невъзможен.

Екоинспекцията в Бургас установи, че  изкопите са направени в защитена зона от екологичната мрежа Натура 2000 “Ахелой-Равда-Несебър” и става въпрос за така наречените   сиви дюни.  Проблемът с превръщането им в пясъчна кариера е от преди 3 години, когато са заловени извършителите и предадени на полицията. Тогава са направени дълбоки изкопи на пътищата, за да спре преминаването на фадромите, но те са запълнени и кражбата на тонове  пясък продължава.

От общината в Несебър коментират, че пясъкът е с високо съдържание на минерали и сол и не става за производство на бетон. Оказва се, че половината хотели в Слънчев бряг и обекти по морето вероятно са построени с такъв пясък.

Събраните в хода на проверката материали от екоинспекцията в Бургас  са изпратени в Районна прокуратура в Несебър.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук