28.2 C
Бургас
вторник, април 16, 2024

Общината готви нови правила за сигурността в училищата

Община Бургас започна работа по създаване на програма с общи правила и мерки за повишаване на сигурността в училищата на нейна територия. Идеята е на кмета Димитър Николов, в отговор на зачестилите случаи на агресия в учебните заведения в страната.

Единните правила за намаляване на агресията ще залегнат в правилниците за вътрешния ред на всички бургаски училища. Това стана ясно на първата работна среща между директорът на общинска дирекция „Образование“ Веселина Таралова, секретарят на Местната комисия за бораба срещу противообществените прояви на малолетните и непълнолетните /МКБППМН/ Десислава Василева, директорът на общинска дирекция „Информационно обслужване и технологии“ инж. Атанас Сиреков, началникът на общински отдел „УКОРС“ Мариан Ангелов, директорът на РИО-Бургас Виолета Илиева, представители на Областната дирекция на МВР, специалисти от сферата на образованието, директори на училища и местни институции, които работят с деца.

Присъстващите взеха решение съвместни екипи на полицията и общинска дирекция „УКОРС“ да обходят всяко училище и подготвят конкретни мерки за повишаване на охраната и сигурността. Това ще включва и анализ на съществуващото видеонаблюдение в учебните заведения – какъв периметър обхваща, кой наблюдава камерите, колко време се съхраняват записите и др., взаимодействие с полицията, как е организирана охраната, има ли необходимост от обучение на охранителите, кои са рисковите зони в училищата, достатъчно осветени ли са дворовете им и др.

По време на дискусията повечето участници се съгласиха, че заради неатрактивното заплащане днес охранителите в училищата са предимно пенсионери, които не наблюдават децата по коридорите, не упражняват контрол и по-често играят ролята на не особено бдителни портиери.

По този повод беше предложено да се преразгледат договорите с охранителните фирми.

Паник бутон, нощна охрана на учебното заведение, камери за нощно виждане и заключване на вратите на училищните дворове в периода от 22.00 до 06.00 часа през зимната и от 23.00 до 06.00 часа през лятото бяха останалата част от предложенията, които се чуха в залата.

В новата общинска програма, насочена срещу всички форми на насилие в бургаските училища, ще влезе и кампанията за сигурността на децата в интернет „Кой стои срещу мен в мрежата“, провеждана от началото на тази учебна година от Община Бургас, Местната комисия за борба срещу противообществените прояви /МКБППМН/, журналистът от БНТ Надя Обретенова, медийна група RN, ОД на МВР – Бургас и сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“  в ГДБОП.

Участниците в срещата се ангажираха да изпратят своите предложения до Местната комисия за борба с противообществените прояви към Община Бургас и да ги обсъдят на следваща среща.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук