14.9 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Общината купува последно поколение конвектомати за кухните в детските градини

Община Бургас ще закупи последно поколение готварски конвектомати за кухните в детските градини. Новата инвестиция е част от програмата за здравословно хранене, която се въвежда по инициатива на кмета Димитър Николов.
Първоначално ще бъдат закупени 4 конвектомата за 4 детски градини. Поетапно ще бъдат оборудвани с нови уреди и останалите ЦДГ и ОДЗ.
Избраният модел конвектомати е с комбинирани функции за печене и готвене на пара. Уредите имат и USB с 80 програми – рецепти, обясни инж. технологът Яна Маркова, гл. експерт в Община Бургас. Освен това конвектоматите са самопочистващи и със самостоятелна аспирация. Предвидено е да бъдат закупени специални тави за новите уреди, включително за риба.
В рамките на програмата ще бъдат подменени, където е необходимо, готварски печки, фурни на няколко нива и професионални котлони. Община Бургас осигури такива уреди на част от детските си заведения през 2010 г.
Тогава бяха закупени още тестобъркачки, миксери, картофобелачки, зеленчукорезачки. Част от тях се подменят през няколко години със средства на Общината или от бюджета на детските заведения.
„Кухненското оборудване в детските градини в Бургас е на добро ниво, но допълнителното оборудване на места ще е от полза“, констатира водещият специалист в здравословното хранене и диетиката проф. Стефка Петрова. Тя посети няколко детски заведения, заедно с директора на дирекция „Образование“ Веселина Таралова и Яна Маркова. По време на посещенията бе обсъдена възможността за организиране на срещи с родителите на деца от градините, където да се представят и дискутират правилата за здравословно хранене.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук