20.4 C
Бургас
петък, март 29, 2024

Общината организира безплатно обучение за роднини на хора с психични разстройства

След като почти завърши със строителните дейности в новия Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични и поведенчески разстройства, Община Бургас организира обучителни курсове за медицински и немедицински работници за прилагане на подходи за обучение в социални умения на лица с психични разстройства и консултиране на семейства на хора с психични заболявания. Обученията ще включват и представяне на системата на социалните услуги в общността.

Организираните от Общината обучения ще се проведат в Бизнес инкубатора, на адрес ул. „Княз Ал. Батенберг“ № 28, както и в Галерия-музей „Георги Баев“,  бул. „Демокрация“ 6.

* Първото е на 24 – 25.03.2017 г. – обучение за членове на семейства с психично болни лица. Участниците ще получат информация за идентифициране на ранни предупреждаващи признаци за болестта, планиране на ранни интервенции за реагиране в различните стадии на заболяването и ремисията на болестта.

* Втората група обучения ще се проведе на 30-31.03.2017 г. и 03-04.2017 г. Насочени са към  медицински и немедицински специалисти, в това число психиатри, социални работници и  психолози, за работа с психично болни лица в Центъра за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства. Ще бъдат представени подходи за обучение в социални умения на лица с психични разстройства и консултиране на семейства на хора с  психични заболявания, както и системата от социални услуги в общността.

Всеки, който желае да участва в някое от изброените обучения, може да го направи, като попълни и изпрати съответния електронен регистрационен формуляр. Под тази новина в сайта на Община Бургас ще видите като прикачени файлове електронните формуляри, към всеки от които има допълнителна информация за програмите и графика на обученията.

Новата услуга Център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства ще се развива на втория етаж в сградата на бившия Отрезвител. Всичко това се случва по проект „Развиване на нови услуги в Дневен център за социална рехабилитация и интеграция на лица с психични разстройства на територията на община Бургас“, мярка 1: „Подобряване на системата за психично здраве на българските граждани“. Той се осъществява по програма BG07 „Инициативи за обществено здраве“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство (ФМ на ЕИП) и Норвежкия финансов механизъм (НФМ) 2009-2014 г.

В центъра специалисти ще работят за социалната рехабилитация на хора с леки психични и поведенчески разстройства. За всеки потребител ще бъде изготвен индивидуален рехабилитационен план за участие в програми, включващи кулинарни, компютърни, музикални и арт занимания.

Центърът ще задоволи потребностите от общуване в група, придобиване на социални умения, ще предложи обучение за по-добро познаване и контрол над болестта, ще спомогне за правилно отношение и съдействие от страна на близките.

Проектът се изпълнява съвместно от Община Бургас и експерти от бургаския Център за психично здраве „Проф. д-р Иван Темков“.

 

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук