13.8 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Общината пита бургазлии искат ли синя зона

На 1 април в Бургас започва допитване по въпроса за въвеждане на зони за краткотрайно паркиране – т.нар. „сини зони“. Инициатори на акцията са Община Бургас, общественият посредник на Бургас и общинско предприятие „Спортни имоти, паркинги и гаражи“. Специално подготвените за този случай анкети ще могат да се попълнят върху хартиен носител в териториалните дирекции, туристическия информационен център, данъчното поделение в ТД „Приморие“ и в селските кметства на община Бургас.sinqzona.jpg Водят се разговори с таксиметровите компании в града, за да може допитването да се провежда и сред техните клиенти. В електронен вариант анкетата ще бъде публикувана в сайта на Община Бургас и в електронната страница на омбудсмана. Проучването ще трае 30 дни.На сайта www.burgas.bg вече беше качен предварителен кратък вариант на анкетата, в който повечето читатели казаха своето „да“ на синята зона.

Новият вариант на допитването съдържа специфични въпроси за това в кои части на града трябва да се въведе синя зона, кои улици в централна градска част да влизат в нейния обхват, каква да бъде цената за едночасов престой и как да се заплаща този вид услуга.

Въвеждането на синя зона представлява алтернатива на масовото безразборно паркиране, особено в централна градска част, която отчита нуждите за служебен абонамент и паркоместа за инвалиди. Тя може да удовлетвори нуждите за достъп и бързо паркиране на работещите и да гарантира свободния и безплатен достъп на домакинствата, живеещи в обхвата й. Чрез въвеждането на синя зона може да се оптимизира градският трафик и да се гарантира пешеходното пространство за безопасно движение по тротоарите, които в момента не се ползват по предназначение. Не на последно място, синята зона има потенциала да намали броя на инцидентите, вследствие на трафика и/или агресията по пътищата.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук