15.4 C
Бургас
петък, май 3, 2024

Общината стартира изграждане на улична мрежа в Районен център – “Меден рудник”

Община Бургас започна да изгражда със собствени средства улична мрежа, която да осигури нормален транспортен достъп до домовете на семействата, живеещи в Районен център – „Меден рудник“.

Строителството там стартира малко след 2000-та година, когато свободните тогава терени със статут на земеделски земи са възстановени на собствениците. DSC_0036Стига се до интензивно строителство на кооперации, но без да им бъде осигурено никакво инфраструктурно обезпечаване.  Подземните технически мрежи, “ ВиК“ и „Ел“ се изграждат „на парче“ , а  терените, предвидени за улици и зелени пространства, остават в собственост на частни лица – собствениците на бившите ниви.

MRОт 2010 година Община Бургас провежда изключително последователна политика за решаване на многото проблеми, свързани с инфраструктурното обезпечаване на тази нова жилищна зона на к-с „Меден рудник“. Направено е пълно обследване на собствеността, проведени са тежки и продължителни процедури по отчуждаване на частите от имоти, предвидени за изграждане на улици. Само за това Община Бургас изхарчи над половин милион лева. През последните години беше доизградена и „ВиК“ мрежата в Районен център – с външни средства по проект за рехабилитация на водоснабдителната и канализационна мрежа на квартала.

„Страшно много време и усилия ни отне изпълнението на тези предварителни процедури и аз благодаря на хората от „Меден рудник“ за търпението, защото те нямат вина за цялата тази сага. Добрата новина е, че вече са ни развързани ръцете и започнахме поетапното проектиране и изпълнение на уличната мрежа в Районен център“, каза кметът Димитър Николов.

Улицата, която се изгражда в момента, ще обслужва блокове с номера от 307 до 312 и от 289 до 296 в новата жилищна зона  на к-с „Меден рудник“. Вече е оформено нейното легло.Тя ще отговаря на всички съвременни технически изисквания – достатъчна тротоарна площ, енергоспестяващо осветление, отводняване и т.н. В ход е проектирането на други улици, които Общината ще изгражда поетапно, за да осигури по-добри условия за живот в района.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук