13.8 C
Бургас
петък, април 19, 2024

Общината ще прави Център за рехабилитация на деца с ДЦП и аутизъм

Община Бургас следи внимателно възможностите за привличане на външно финансиране за подобряване на здравнитете си и социални услуги. Тя подготви няколко такива проекта, които очакват одобрението на европейските партньори. За един от тях вече има положителен отговор. Вчера бе подписан договор за създаване на Център за рехабилитация и психологическа подкрепа за децата с детска церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания. Той ще се намира близо до квартал Ветрен. Стойността на спечеления проект е 800 000 лева, които идват от Норвежкия финансов механизъм.

Предстои изграждане на пристройка и преустройство на съществуваща сграда по плана на вилна зона „Минерални бани“. Новият комплекс ще бъде зареден с най-модерно обзавеждане и специализирано медицинско оборудване. До момента в Бургас липсваше такава инфраструктура и услуга, които да осигурят достъп до качествени здравни грижи за деца с церебрална парализа, аутизъм и соматични увреждания.

По проекта ще бъдат обучени 11 медицински и немедицински специалисти за работа с  тази целева група: 1 педиатър; 1 психиатър; 1 невролог; 1 физиотерапевт, 1 кинезитерапевт, 1 рехабилитатор, 1 психолог, 1 логопед, 1 социален педагог, 2 – помощен персонал/санитари. Предвижда се да бъдат привлечени доброволци, които да се грижат за децата.

Предстои и обучение на 80 родители на деца, страдащи от  ДЦП, соматични увреждания, причинени от инфекциозни заболявания, аутизъм. Създаденият Център за рехабилитация и психологическа подкрепа ще има капацитет за 20 посещения на ден или 5-6000 годишно.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук