21 C
Бургас
сряда, април 17, 2024

Общината ще ремонтира цялостно работилниците на Механотехникума

Община Бургас спечели финансиране и подготвя документално изпълнението на проект за „Подобряване качеството на професионалното образование чрез модернизиране на инфраструктурата в шест професионални гимназии“. Целта е условията и приемът в тези училища да станат по-привлекателни, учениците да завършват по-подготвени и да се възстанови скъсаната връзка между бизнес и образование. Отделно Община Бургас дейно участва в процеса за осъвременяване на учебните програми, като въвлича в него и местния бизнес.

Част от изпълнението на споменатия проект е цялостният ремонт на старите работилници в Механотехникума, както и изграждането на нови специализирани кабинети в Електротехникума.

Работилниците в Механото ще бъдат преустроени и ще се въведат мерки за енергийна ефективност. Там се предвижда да бъде внесено ново оборудване – учебни дъски, столове, бюра, метални шкафове, работни маси, кутии за инструменти и др. Обновяването ще засегне кабинетите по електроника, електротехника, двигатели с вътрешно горене, работилниците за шлосери и стругари.

По същия проект, освен нов физкултурен салон, в Електротехникума ще бъдат изградени четири нови специализирани кабинета – за лабораторна практика по ВЕИ, силнотокови, телекомуникационни системи и запояване, компютърна техника и технологии.

Нека бургаските родители бъдат запознати с тези инициативи на Община Бургас в областта на образованието и знаят, че трудовият пазар у нас тепърва ще изпитва нужда от още много такива кадри. Овладяването на търсен занаят често дава по-добра перспектива в живота от дипломата за висше образование по специалност, за която има малко или никакви свободни работни места.

 

Междувременно се проведе поредната от срещите, в които Община Бургас помага да се срещнат изискванията на професионалните училища в града и местния бизнес. В нея участваха директорите на Търговската гимназия, Гимназията по туризъм, Химическия техникум, представители на частни фирми, развиващи дейност в тези направления, ръководството на Индустриален и логистичен парк – Бургас, зам.-кметът Красимир Стойчев, директорът на дирекция „Икономика и стопански дейности“ Ивелина Стратева и директорът на РУО – Бургас инж. Виолета Илиева.

За пореден път работодателите се оплакаха, че образованието ни произвежда малко изпълнители и много кандидати за ръководители и администратори. Те дадоха пример, че на обява за търсене на счетоводител се явяват 40 кандидати, а на такава за електротехник и работник в цех за дограма не се отзовава никой.

От училищата призоваха частния бизнес да не очаква при тях да постъпват напълно обучени младежи, тъй като трудови навици се придобиват най-добре на работното място. Според тях е добре новопостъпилите да се обгрижват от специално определи наставници, които да им помагат и да ги мотивират.

Всички участници в срещата се съгласиха с констатацията, че е нужна много работа на държавно и местно ниво, за да бъдат убедени днешните деца, че трудът е добродетел. За това е нужно и дейното участие на родителите.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук