18.8 C
Бургас
неделя, май 26, 2024

Община Бургас иска да стопанисва изложбената зала на бургаските художници

В писмо до областния управител, кметът Димитър Николов поиска изложбената зала, намираща се в идеален градски център на улица „Александровска“ № 22, да бъде предоставена на Община Бургас за управление. Залата се помещава на първия етаж в триетажна административна сграда със застроена площ от 149 кв. м., и е частна държавна собственост. Тя се използва за организиране и провеждане на изложби, четения и различни културни събития, както от Дружеството на бургаските художници, така и от културния календар на Община Бургас.sbh-zala.jpg         Фактът, че залата е държавна собственост възпрепятства Община Бургас да заделя финансови средства от бюджета си за нужната поддръжка на залата и извършване на належащи текущи ремонти.

В заявлението на кмета Николов се посочва още, че за да може Община Бургас да полага необходимите грижи за Галерията, тя трябва да й бъде преотстъпена за управление.

Ежегодно в изложбената зала на ул. „Александровска“ № 22 се представят редица изложби, сред които националното биенале „Приятели на морето„, изложбата по повод 24 май, връчване на наградата „Млад художник“ на името на Руси Стоянов, изложба за празника на град Бургас – Никулден /6 декември/ и наградата „Художник на годината“.

През останалото време от годината в галерията се изявяват редица творци от Бургас, страната и чужбина.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук