13.2 C
Бургас
четвъртък, май 2, 2024

Община Бургас ще плати 100 хил. лв. за убития от дърво Пейо

Община Бургас трябва да изплати общо 100 хил. лв. на близките на 26-годишния Пейо Янчев, който беше премазан от кестен на 17 септември м.г., потвърди със свое решение Бургаския апелативен съд.

Втората инстанция изцяло застава зад решението на окръжните магистрати, които през август се произнесоха по гражданската жалба на родителите на Пейо, майката на детето му Бранимира и малкия му син Алекс, пише 24 часа. Според магистратите местната администрация трябда да плаща и издръжка на момченцето до навършване на пълнолетие – по 150 лв. месечно.

Виж тук новите електронни издания в MediaMall – цени от 1 до 4 лева

„Видно от заключението на изслушаната пред първоинстанционния съд единична съдебно-дендрологична експертиза, а също и от заключението на тройната съдебно-дендрологична експертиза, допусната и изслушана от БАС и неоспорена от страните се установява, че основната причината за пречупването на дървото на 17 септември 2012 година е било лошото санитарно(здравословно) състояние на дървото(гнилостта на стъблото над 80% от неговия диаметър), поражението от гъбите и неприятелите, а ураганният вятър, духащ с посока север-североизток и със скорост 144 км/час само е спомогнал за падането на дървото“, се казва в решението на Бургаския апелативен съд.

Експертите, изготвили тройната експертиза са посочили, че само по външния статус на растението има достатъчно белези, по които специалистите да забележат, че той е болно и опасно. Разрушителната гъба е обхванала цялото стъбло, а гнилостния процес е видим, като втория вид гъба е нанесла щети в корена на дървото. Видими са били обезлистяването, изсъхналите клони, изнесената корона, тъй като са били описани в протокола на комисията, която преди инцидента е правела оглед на дърветата в района на паркинга.

Към този момент искът на семейството е частичен, при окончателното потвърждаване на решението Янчеви могат да заведе пълен иск, който е в размер над половин млн. лв. Никой от нас не иска пари, тези средства са за бъдещето на внука ми, казва бащата на Пейо, Алексей Янчев.
Решението на Апелативния съд е от 6 декември, по ирония на съдбата – празникът на Бургас. То може да се обжалва пред Върховен касационен съд.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук