16 C
Бургас
четвъртък, април 25, 2024

Община Несебър участва в конгрес за фолклорно изкуство в САЩ

60 участници от САЩ и повече от 80 чуждестранни участници, представители на 45 нации, се включиха в конгреса. Сред тях беше и делегацията от Несебър, представена от Вълко Любенов – Доктор Хонорис Кауза, Доктор по фолклорна музика и танци, режисьор, педагог и хореограф. Конгресът се състоя в презентация на костюми, танци, музика, готварство, архитектура и всички аспекти на нематериалното културно наследство. В продължение на седмица изложба от снимки на Несебър бе показана в главната галерия на Центъра за изкуства „Дейвис“ в град Баунтифул.dsc03224.JPG Центърът бе разположен в близост до Градския съвет, в който се провеждаха заседанията на конгреса и по този начин делегатите имаха възможност да се запознаят с гледките от старинния български град. Мултимедиен доклад и презентация на тема „Световните култури в Несебър“ представи д-р Вълко Любенов. Проектът беше свързан с културата на туризма, като гаранция за бъдещия просперитет на регионите и нациите с културна значимост. „Ако бъде управляван правилно, туризмът може да изиграе жизнено важна роля при опазването на културните богатства, местата и градовете от списъка на Световното културно наследство“ – коментира в писмото си до кмета на Община Несебър президентът на Организацията за фолклорно изкуство Джордж Франдзен.Презентацията бе последвана от оживена дискусия относно стъпките, които е необходимо  да бъдат предприети за успешното осъществяване на програми, подобни на тази за Несебър.

Българската делегация предстви мултимедиен доклад, включително и демонстрация на народни музикални инструменти, изпълнена от магистрите по изкуствата Петър Алексиев и Ангел Добрев, с участието и помощта на д-р Любенов.

Демонстрация на български народни танци направи магистъра по изкуствата Десислава Червенкова. На отворени уроци тя показа танци от различни краища на България и педагогически техники. В презентацията на народни танци се включи и д-р Ивета Пиргова, директор на Центъра за фолклорен живот „Уийтън“, Ню Джърси.

Българският комисар в ЮНЕСКО проф.Мила Станова от Българската Академия на Науките към Софийския университет, прочете две лекции на фона на Програмата за шедьоври и подчерта ролята на България в развитието на програмата на ЮНЕСКО.

Следващият Световен младежки конгрес на IOV ще се проведе през 2010 г. В Нанджинг, Китай. Важността на подобен конгрес е от световна значимост. Той спомага младите хора да научат какво е направено досега и какво трябва да бъде направено занапред, за да се съхрани културното наследство. Необходимо е да бъде дадена историческа перспектива на младите хора, така че те да могат да продължат да създават културно наследство върху основите, изградени от други.

7,954Феновехаресване
2,547последователиследвам
11,481абонатиабонирам
Последни новини
spot_img
spot_img
Свързани новини

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук